Povezana digitalizacija

Razumevanje pojma "povezana digitalizacija" je ključnega pomena za uspešno digitalizacijo in digitalno preobrazbo podjetja.

  • Marko Škrjanec
  • 05/16/2022

Na trgu je veliko govora o povezani digitalizaciji in prav razumevanje tega pojma je ključnega pomena za uspešno digitalizacijo in digitalno preobrazbo podjetja. Digitalizacija in digitalna preobrazba sta fazi, ki ju bo moralo premostiti vsako uspešno podjetje. Pred fazo digitalizacije je ključno, da podjetje izbere tehnološko infrastrukturo, na podlagi katere bo vpeljalo obstoječe digitalne vsebine s trga ali zgradilo lastne digitalne rešitve. Po vpeljavi in sprejetju digitalnih vsebin v fazi digitalizacije ima podjetje ključne predispozicije za začetek poti digitalne preobrazbe.

Pri izbiri tehnološke infrastrukture je treba biti zelo previden, saj lahko napačna izbira v tem ključnem trenutku kasneje na poti digitalne preobrazbe povzroči nepremostljive ovire ter prezgodnjo porabo virov in sredstev. Podjetja se večkrat zmotno odločijo za nakup nepovezanih oz. "out of the box" rešitev ali za nakup rešitev od preveč različnih ponudnikov, ki jih nato zgolj povezujejo, namesto da bi se osredotočila na digitalno preobrazbo.

Slika 1: Okolje z rešitvami različnih ponudnikov, kjer stroški integracije (povezave) preko vmesnikov rastejo eksponentno.

Pri povezanih rešitvah stroškov integracije preko vmesnikov ni, saj nam obe rešitvi optimalno pokrije ena tehnološka platforma, preko enega samega izvajalca. Dober primer sta rešitvi za proizvodnjo in vzdrževanje, ki morata biti povezani, če želimo doseči minimalni odzivni čas pri posredovanju vzdrževalcev ob težjih zastojih. To povezanost je možno doseči preko integracije rešitev TPM in MES ali pa ob vpeljavi rešitev, ki so že povezane. Velikokrat pa se tudi zgodi, da želijo podjetja večkrat povezati računovodske programe na druge rešitve, ki jih uporabljajo v proizvodnji, marketingu ipd. S tem lahko stroški ter porabljeni viri hitro in eksponentno narastejo.

Slika 2: Modularnost povezanih rešitev.

Za doseganje ciljev povezane digitalizacije in digitalne preobrazbe so torej ključni koraki še pred začetkom projekta. Podjetja, ki želijo povezane rešitve in posledično tudi povezane oddelke, morajo biti previdna že v fazi digitizacije (izbira tehnološke platforme) ali pa morajo na stran pripraviti več virov in sredstev, ki bodo lahko premostili vrzel nepovezanih rešitev.

Share content
Related content
  • 01/25/2023
  • Elena Vižintin

Read also

Start your digital transformation today

We are trusted by more than 100 companies of all sizes and industries