Digitizacija? Digitalizacija? Digitalna preobrazba?

Poznate razliko med temi tremi pojmi?

  • Elena Vižintin
  • 09/07/2022

Pogosto je zmotno prepričanje, da je digitalizacija poslovnih procesov enaka digitalni preobrazbi. To seveda ni res, saj je digitalizacija le prvi in seveda nujen korak v digitalno preobrazbo, ki sicer predstavlja celostno spremembo poslovanja podjetja. In nekaj, brez česar podjetja v prihodnosti zagotovo ne bodo preživela.

Brez digitizacije ni niti digitalizacije, niti digitalne preobrazbe.

Najprej se bomo ustavili pri najnižjem pojmu izmed vseh, tj. digitizacija. Le-to lahko pojasnimo z enostavno trditvijo: “digitizacija je pretvorba analognih informacij v digitalne”.

Če smo za razlago digitizacije porabili pičlih nekaj sekund, bo pojem digitalizacije od nas zahteval nekoliko več pozornosti. Predstavljajte si, da stvari, ki jih imate na papirju, prenesete na računalnik. To pomeni, da podatkov nimate več shranjenih v papirnati obliki, ampak v digitalni in na tak način do njih tudi dostopate. Pri digitalizaciji gre torej za nadgradnjo obstoječih procesov z uvajanjem novih tehnologij. To pomeni, da nekaj, kar ste prej napisali na papir, sedaj pišete v excel ali v druge digitalne dokumente.


Kaj pa je potemtakem digitalna preobrazba? Če se navežemo na zgornji primer, je brez dvoma precej več kot le nadomestitev papirnatega poslovanja. Preobrazba pomeni, da se celoten proces poslovanja spremeni na način, ki je nov, optimiziran in bolj učinkovit. Posledično se skrajša čas izvedbe delovnih nalog, izboljša se produktivnost zaposlenih in kar je pri tem še najpomembneje, vidni so tudi prihranki. Digitalna preobrazba je torej nekaj, kar omogoča poslovno rast in konkurenčno prednost podjetja. Je prilagajanje zahtevnim potrebam na trgu. In je hkrati izziv ter investicija.

Če torej povzamemo: digitalna preobrazba pomeni korenito spremembo načina mišljenja, dojemanja, delovanja in celotne ureditve podjetja.

In čeprav je pot do digitalizacije in digitalne preobrazbe mogoče kdaj res zahtevna, ni treba, da po njej stopate sami. Mi smo tu zato, da vam pri tem pomagamo. Z jasno vizijo, strokovnim pristopom in vrhunskim znanjem.

Vse o digitalni preobrazbi s Tom PIT.connected si lahko preberete tukaj.

Share content
Related content
  • 01/25/2023
  • Elena Vižintin

Read also

Start your digital transformation today

We are trusted by more than 100 companies of all sizes and industries