Dobre prakse digitalizacije s Tom PIT.connected

Spoznajte podjetja, ki so se odločila za vpeljavo digitalizacije in digitalne preobrazbe.

  • Elena Vižintin
  • 10/06/2022

Velikokrat slišimo, da je digitalna preobrazba poseben poslovni izziv, ki se ga more podjetje lotiti strateško in preudarno. In kljub temu, da res zahteva določeno mero investicije (tako s finančnega kot tudi časovnega vidika), pa na dolgi rok pripomore k temu, da podjetje (z)raste. Postane bolj konkurenčno, posluje z manj izgubami in se, v primerjavi s tekmeci, tudi lažje in hitreje prilagodi na vedno večje zahteve kupcev. 

V današnjem blogu zato predstavljamo 3 konkretne primere podjetij, ki so se za pomoč pri vpeljavi digitalizacije in digitalne preobrazbe obrnila na našo platformo Tom PIT.connected. 

Na začetku bomo predstavili manjše družinsko podjetje, ki se ukvarja s kmetovanjem in prodajo jajc. Na kmetiji so ugotovili, da prodaja jajc na terenu poteka na zelo zamuden in neučinkovit način, saj nimajo nikakršnega sistema, ki bi prodajo beležil – vse torej poteka “na roke”. In kot lahko sklepate, je ročen popis nekaj tisoč prodanih jajc mesečno izjemno zahteven. Še posebej, če si prizadevamo, da je obenem še točen in časovno čim bolj ekonomičen. In ker si na kmetiji enostavno niso več smeli privoščiti napak, so se odločili, da je edina prava rešitev digitalizacija poslovanja. V procesu digitalizacije so vpeljali dobavnice, ki jih lahko ustvarijo (in izdajo) kar na terenu, preko mobilne naprave. In kaj so na kmetiji s tem pridobili? Poleg hitrega in enostavnega zajema podatkov o prodaji, kar vpliva na pohitritev prodajnih procesov, tudi zmanjšanje napak pri popisu prodanih izdelkov in večje zadovoljstvo tako kupcev kot tudi zaposlenih. Ja, to je digitalizacija v vsem svojem sijaju.

V naslednjem primeru se bomo osredotočili na proizvodno podjetje, ki se je soočalo s težavami v nabavnem procesu. Prav nabava je postala v zadnjem času zelo nestabilna, saj se cene materialov in drugih proizvodov spreminjajo iz ure v uro. Zaposleni porabljajo veliko časa za administracijo in ker ne morejo dostopati do enotnega pregleda o nabavnih procesih, postane vprašljiva tudi njihova kakovost. V ta namen se je podjetje odločilo, da s pomočjo platforme Tom PIT.connected digitalizira sistem nabave, ki je sedaj preglednejši, učinkovitejši in lažje sledljiv. To pomeni, da vsi deležniki dostopajo do podatkov o nabavi na enostaven način, z enim samim klikom in od kjerkoli želijo. Ključni prednosti digitaliziranega sistema nabave sta boljše izkoriščen čas, saj se znebimo nepotrebnih klicev, e-sporočil in drugih zamudnih opravil v nabavni verigi ter manjše število napak, ki so posledica zastarele ročne administracije.

Slika 1: Prikaz digitalizirane nabave.

Nazadnje se bomo dotaknili še podjetja s serijsko proizvodnjo, v katerem so želeli proces mikroplaniranja dvigniti na čisto novo raven. Njihov cilj je bil, da storitev opravijo prej kot konkurenca, saj gre za prednost, ki je v današnjih časih še kako zavidanja vredna. In kako poteka proces mikroplaniranja s Tom PIT.connected? Tako, da zaposleni pridobijo vpogled do planskega prikaza (slika 2), ki je opremljen s podatki v realnem času. To pomeni, da lahko spremljajo stanje naročil, stanje virov (človeški viri, stvarni viri, energenti in podobno), morebitna odstopanja od plana dela in še veliko več. Na enem mestu, 24/7.

Slika 2: Prikaz mikroplaniranja.

Share content

Read also

Start your digital transformation today

We are trusted by more than 100 companies of all sizes and industries