Z digitalizirano proizvodnjo do nižjih stroškov poslovanja

Prednosti, ki jih podjetje pridobi z vpeljavo digitalizacije v proizvodnji.

  • Elena Vižintin
  • 08/10/2022

Pogosto se zgodi, da so proizvodna podjetja pod pritiskom, da v čim krajšem času in s čim nižjimi stroški pridelajo kakovostne proizvode, ki bodo prilagojeni tako kupcem kot tudi spreminjajočim se razmeram na trgu. In eden izmed načinov, kako lahko to storijo, je digitalizacija proizvodnje.

V današnjem blog zapisu zato predstavljamo 4 prednosti digitalizirane proizvodnje, ki jih lahko doseže vsako proizvodno podjetje. 

  • Povečanje učinkovitosti proizvodnje in znižanje stroškov

Izboljšanje učinkovitosti za odstotek ali dva lahko na letnem nivoju pomeni več milijonov evrov prihranka, zato je pomembno, da učinkovitost merimo in izboljšujemo. S pomočjo digitalizirane proizvodnje je to še kako mogoče, saj pridobimo informacije o trenutnem dogajanju v proizvodnji in na ta način odpravljamo vzroke, ki povzročajo zastoje in izpade. V realnem času, 24/7. Poleg tega nam digitalizirana proizvodnja omogoča tudi sledljivost materiala in izdelkov, kar nedvomno vpliva na hitrejše reakcije na nepredvidene dogodke in odstopanja.

  • Zmanjšanje človeških napak 

Pogost vzrok za neučinkovitost proizvodnih procesov so človeške napake, ki so rezultat nepregledne papirne dokumentacije in delovnih nalogov. S pomočjo digitalizacije proizvodnjo optimiziramo do te mere, da postane brezpapirno poslovanje eno izmed glavnih vodil poslovanja. Digitalni dokumenti namreč občutno vodijo k zmanjšanju napak zaradi človeških dejavnikov in pripomorejo k večji produktivnosti zaposlenih. 

  • Izboljšanje kakovosti izdelkov

Digitalizirani procesi zagotavljanja kvalitete zmanjšujejo količino neustreznih končnih produktov, z enostavnim dostopom do podatkov o procesih in človeških ter materialnih virih pa dokazujemo skladnost s standardi in predpisi. Rezultat? Višja kvaliteta izdelkov in storitev.  

  • Boljša prilagodljivost proizvodnje

Naslednja pomembna pridobitev digitalizirane proizvodnje je zagotovo tudi večja agilnost poslovanja, s pomočjo katere se hitreje odzivamo na spremembe na trgu in bolj optimalno zadostimo potrebam strank. Višje zadovoljstvo strank pa ne pomeni nič drugega kot dober glas o našem podjetju.

Digitalizacija proizvodnje postaja neizogiben proces ne glede na velikost in panogo podjetja, saj prihrani čas in zmanjša stroške poslovanja, velikokrat pa tudi odpravi določene napake, ki so posledica človeškega faktorja. 

Več o digitalizaciji proizvodnje s platformo Tom PIT.connected si lahko preberete tukaj.

Share content

Read also

Start your digital transformation today

We are trusted by more than 100 companies of all sizes and industries