MES kot temelj digitalne preobrazbe proizvodnih podjetij

  • Tom PIT
  • 08/04/2023

Eden od odločilnih korakov pri doseganju boljše produktivnosti in konkurenčnosti v slovenski industriji je uvedba informacijskega sistema za upravljanje proizvodnje – MES (ang. Manufacturing Execution System), s katerim dosežemo več pomembnih učinkov, ki jih lahko širše opredelimo kot stebre pametne proizvodnje.

Eno izmed ključnih vprašanj v proizvodnji vsakega podjetja je kako povečati učinkovitost proizvodnje in zmanjšati izgube.

Produktivnost je v veliki meri odvisna od proizvodnih procesov, pri katerih se povezujejo stroji, materialni viri in zaposleni. Najšibkejša člena pri tem sta zagotovo človeški dejavnik in enormne količine podatkov, ki niso nikjer zabeležene. Več kot je v proizvodnih procesih različnih aktivnosti zaposlenih, nižja je praviloma produktivnost. Zato je pomembno, da je proizvodnja čim bolj avtomatizirana in čim manj odvisna od (napak) zaposlenih.

Za ugotavljanje vzrokov izgub in možnosti za povečanje produktivnosti pa potrebujemo podatke o realnem stanju v proizvodnji (ang. real time data). Te zagotovimo z digitalizacijo in digitalno preobrazbo, ki nam omogočata, da zbiramo podatke iz proizvodnje v realnem času in jih pretvorimo v informacije, ki vplivajo na boljšo preglednost, načrtovanje in upravljanje proizvodnih procesov.

Glavne koristi MES sistema so namreč vidne prav v povečanju produktivnosti proizvodnje, znižanju stroškov, večji preglednosti proizvodnje, sledljivosti, poznavanju minimalnega stroška proizvoda, mikroplaniranju zaposlenih, skladnosti izdelkov z regulativami in še mnogim drugim.

  • Vas zanima, s kakšnimi ovirami se soočajo tiste proizvodnje, ki digitalizaciji še niso dale priložnosti?
  • Ste se kdaj vprašali, zakaj morate poznati OEE? Ali pa, kako lahko boljše obvladujete dobiček s pomočjo pokalkulacij?
  • Veste, zakaj je sledljivost v proizvodnji nuja in ne zgolj obveza?
  • Želite izvedeti, kaj pravijo konkretne številke konkretnega prehrambenega podjetja, ki se je digitalno preobrazil s platformo Tom PIT.connected?

Vse to in še več si lahko preberete v spodnji publikaciji z imenom MES kot temelj digitalne preobrazbe proizvodnih podjetij.

Share content

Read also

Start your digital transformation today

We are trusted by more than 100 companies of all sizes and industries