Kako najučinkoviteje zmanjšamo zastoje v proizvodnji?

  • Elena Vižintin
  • 05/22/2023

Vsako proizvodno podjetje se prej ali slej sreča z izzivom zastojev in nenačrtovanih izpadov, ki močno zamajejo učinkovitost proizvodnih procesov. In čeprav se zastojem v celoti ne moremo izogniti, pa lahko z boljšim pregledom in nekaterimi ukrepi sistematično odpravljamo njihove vzroke. Pomembno je namreč razumeti, da so posledice zastojev v proizvodnji lahko veliko večje in dražje, kot si pogosto predstavljamo in nenazadnje, tudi želimo.

“Eden od glavnih ciljev proizvodnje je zmanjšanje zastojev na minimum".

Raziskave kažejo, da naj bi ena minuta zastoja v proizvodnji podjetje stala tudi do tisoč evrov in več. Poleg finančnih posledic imajo zastoji tudi druge negativne učinke na poslovanje celotnega podjetja, kot na primer zamude pri dobavi, povečanje stroškov, nezadovoljstvo kupcev in povečan stres zaposlenih. Zato je ključno, da zastoje v proizvodnji zmanjšamo na minimum in na tak način poskusimo doseči čim bolj nemoten potek proizvodnih procesov.

V splošnem lahko zastoje v proizvodnji razdelimo na tri skupine:

  • Planirani (načrtni) zastoji: planirani zastoji v proizvodnji so načrtno izvedeni in predvideni vnaprej. Ti zastoji se običajno izvedejo zaradi potreb po vzdrževanju, popravilih, nadgradnjah opreme ali drugih načrtovanih aktivnostih. Podjetja praviloma določijo časovne okvire za planirane zastoje, običajno v obdobjih z nižjo proizvodno aktivnostjo ali med rednimi vzdrževalnimi obdobji. Planirani zastoji omogočajo izvedbo preventivnih ukrepov za ohranjanje in izboljšanje zmogljivosti proizvodnje.
  • Neplanirani (izredni) zastoji: neplanirani zastoji se pojavijo nepričakovano in niso predvideni vnaprej. To so običajno posledica okvar opreme, napak v proizvodnem procesu, napak v oskrbovalni verigi, pomanjkanja surovin ali drugih nepredvidenih dejavnikov. Neplanirani zastoji so pogosto neprijetni, saj lahko povzročijo izgube proizvodnje, zamude pri dobavah, povečanje stroškov in negativno vplivajo na celoten ugled podjetja. Obvladovanje neplaniranih zastojev zato zahteva hitro odzivanje, poglobljeno analizo vzrokov in sprejemanje ukrepov za njihovo odpravo.
  • Nepravilno delovanje: nepravilno delovanje opreme ali stroja se nanaša na manjše težave ali okvare, ki se pojavijo med proizvodnim procesom, vendar ne povzročijo popolne prekinitve proizvodnje. To so lahko manjše napake, motnje ali nihanja delovanja opreme, ki vplivajo na učinkovitost ali kakovost proizvodnje. Nepravilno delovanje opreme lahko povzroči zmanjšanje proizvodne zmogljivosti, izmet izdelkov, poškodbe ali druge neželene posledice. V vsakem primeru je potrebno torej odreagirati in nepravilnosti hitro odpraviti.

Učinkovita rešitev pri zmanjšanju zastojev je digitalizacija proizvodnje

Med različnimi možnostmi, s katerimi si lahko pomagamo pri zmanjševanju zastojev, je ena izmed ključnih digitalna preobrazba proizvodnih procesov, ki omogoča:

  • Poglobljen vpogled v proizvodne procese in razumevanje njihovega delovanja
  • Hitrejše odzivanje na neskladnosti v proizvodnji ter zmanjšanje števila in časa zastojev
  • Takojšnje obveščanje o zastojih in anomalijah
  • Večji nadzor in sledljivost proizvodnje
  • Odkrivanje skritih izgub s pomočjo KPI
  • Odpravo zamudnega in pogosto tudi netočnega ročnega beleženja podatkov
  • Izboljšanje produktivnosti celotnega proizvodnega procesa

... in na podlagi tega tudi uvedbo bolj učinkovitih ukrepov, ki podjetjem zagotavljajo boljše razumevanje vzrokov zastojev in nedelovanj ter zmanjšanje zastojev na minimum.

Več o digitalizaciji proizvodnje si lahko preberete tukaj.

Share content

Read also

Start your digital transformation today

We are trusted by more than 100 companies of all sizes and industries