Kako pomembna je digitalna miselnost?

Uspešna digitalna preobrazba se začne s preobrazbo kulture podjetja.

  • Elena Vižintin
  • 01/25/2023

Ignoriranje pomembnosti digitalizacije pomeni v današnjem svetu hojo po tankem ledu. Zelo tankem. S tako miselnostjo namreč tvegamo, da nas bo konkurenca dohitela in, v kratkem času, tudi prehitela.

In prav miselnost (angl. mindset) je eden izmed največjih izzivov pri vpeljavi digitalizacije, saj nas vodi skozi celoten proces vpeljave (digitalnih) sprememb. Na tem mestu pa se pojavlja ključno vprašanje: bomo spremembe sprejeli z odprtimi rokami ali jim bomo z vsemi napori kljubovali?

In prav v odgovoru na to vprašanje se skriva ločnica med uspešnimi in manj uspešnimi podjetji.

Kako?

Uspešna podjetja so tista, ki se zavedajo svojih šibkih točk in so strateško osredotočena nanje. To so tista podjetja, ki spremembe sprejemajo z odprtimi rokami in se veselijo novih priložnosti za rast ter razvoj. Z drugimi besedami: z gotovostjo lahko trdimo, da se uspešna podjetja zavedajo pravega pomena digitalne preobrazbe in so trdno odločena, da bodo digitalne tehnologije uporabljale kot sredstvo za doseganje poslovne konkurenčnosti. V nasprotju z manj uspešnimi, ki digitalno preobrazbo v večini primerov dojemajo kot nujno zlo in finančno jamo brez dna.

Digitalne miselnosti pa ne moremo “vsrkati” čez noč, saj gre za preplet mnogih dejavnikov, kot so način dela, (digitalna) kultura podjetja, cilji in vizija poslovanja, razpoložljivost novih tehnologij, zavzetost in motivacija zaposlenih in še bi lahko naštevali. Nič ne pomaga, če ima podjetje vso razpoložljivo tehnologijo na dosegu roke, a hkrati nemotivirane zaposlene, ki ne želijo iti izven cone svojega udobja. Učenje novih tehnoloških veščin je seveda bistven pogoj za digitalno preobrazbo, vendar ni dovolj. Zaposleni morajo biti tudi dovolj ambiciozni in zavzeti, da uporabijo svoje sposobnosti za ustvarjanje novih priložnosti. Potrebujejo torej digitalno miselnost. Tukaj in zdaj.

Miselnost lahko v grobem opredelimo kot način razmišljanja in orientacije na svet, ki oblikuje naše dojemanje, čustvovanje in delovanje. Digitalna miselnost ni torej nič drugega kot niz odnosov in vedenj, ki ljudem in podjetjem omogočajo, da spoznajo, kako podatki, digitalne tehnologije in umetna inteligenca odpirajo nove možnosti ter začrtajo pot do uspeha v poslovnem okolju.

Če želimo, da bo naša digitalna preobrazba uspešna, mora biti njen pobudnik in podpornik direktor podjetja ali najvišje vodstvo, ki dobro pozna vizijo in cilje poslovanja.

Ker pa je spreminjanje vsega naenkrat hudičevo težko, svetujemo, da se preobrazbe poslovanja lotite postopoma, torej področje za področjem. Se želite približati minimalnemu strošku proizvoda? Ali je vaš prvi cilj ta, da vpeljete visoko skalabilen skladiščni sistem z zalogami v realnem času? Od cilja, ki si ga boste zadali v prvi fazi digitalizacije, bo odvisen tudi uspeh vaše preobrazbe zato pazite, da si ga zastavite čim bolj konkretno in v skladu z vašimi trenutnimi potrebami poslovanja.

Če proces digitalizacije in digitalne preobrazbe izpeljete uspešno, se prvotna finančna investicija hitro povrne. Še več, z digitalizacijo ne zmanjšamo zgolj stroškov poslovanja, ampak damo podjetju možnost, da raste in se razvija skladno s potrebami na trgu.

Pri tem pa ne smemo pozabiti na pomembno dejstvo: v jabolko digitalne preobrazbe morajo zagristi vsi – celotno vodstvo in vsi zaposleni, tudi študenti. Zakaj? Ker so vsi v istem čolnu in morajo, če želijo, da je digitalna preobrazba uspešna, vsi veslati v isto smer.

Share content
Related content
  • 05/16/2022
  • Marko Škrjanec

Read also

Start your digital transformation today

We are trusted by more than 100 companies of all sizes and industries