Pomembnost podatkov v realnem času (“real-time) za proizvodna podjetja

  • Elena Vižintin
  • 06/25/2023

V današnjem hitrem tempu življenja so informacije ključ do uspeha. Proizvodna podjetja, ki želijo maksimalno izkoristiti svoje proizvodne kapacitete, se pri planiranju zato ne smejo zanašati zgolj na izkušnje in pretekle prakse, ampak morajo izkoriščati predvsem tiste podatke, ki so zanesljivi in ažurni. Gre za podatke iz proizvodnje, ki neodvisno od človeškega faktorja, v realnem času kažejo sliko dogajanja v proizvodnji – tako na posameznih delovnih mestih kot tudi na strojih in napravah.

Ena od glavnih težav pri dnevnem, tedenskem in mesečnem planiranju proizvodnje je zagotavljanje vpogleda v dejansko stanje plana glede na realno situacijo v proizvodnji. Kljub temu, da podjetje planira delovne naloge in je plan na videz dobro postavljen, pa se pogosto zgodi, da ne sovpada z realnim stanjem v proizvodnji. Zakaj prihaja do tega je preplet različnih vzrokov, kot na primer ročno napisani delovni nalogi, neažurni normativi, pomanjkljiv vpogled v zastoje v proizvodnji v realnem času in podobno. Ravno v tem pa pogosto tiči tudi razlog, zakaj proizvodna podjetja ne izkoriščajo vseh svojih kapacitet in optimalne zmogljivosti virov.

Rešitev? Digitalizacija proizvodnje in uvedba podatkov v realnem času.

Spremljanje proizvodnje v realnem času ima ogromno prednosti – v nadaljevanju bomo izpostavili štiri najbolj očitne.

  • Takojšnja vidljivost in boljše sprejemanje odločitev: podatki v realnem času zagotavljajo takojšen in celovit vpogled v delovanje proizvodnje, kar omogoča sprejemanje hitrih in bolj informiranih odločitev v realnem času oziroma “tukaj in zdaj”. Na primer – proizvajalec avtomobilov s pomočjo digitalne preobrazbe spremlja podatke iz svojih tekočih linij v realnem času in v realnem času tudi prepoznava ozka grla v proizvodnji. Z analizo podatkov na kraju samem lahko hitro dodelijo dodatne vire ali prilagodijo proizvodni proces, da v čim krajšem času zagotovijo nemoteno delovanje in zadovoljijo zahteve kupcev. Taka stopnja agilnosti jim omogoča, da optimizirajo proizvodne načrte, zmanjšajo izpade in povečajo učinkovitost.
  • Boljša kakovost izdelkov in storitev - vzdrževanje standardov visoke kakovosti je ključnega pomena za proizvodna podjetja in podatki v realnem času igrajo ključno vlogo pri zagotavljanju kakovosti izdelkov v celotnem proizvodnem procesu. Predstavljajmo si farmacevtsko podjetje, ki proizvaja zdravila. Z integracijo senzorjev in naprav za zbiranje podatkov lahko nenehno spremljajo kritične parametre, kot so temperatura, tlak in vlažnost v realnem času. Če pride do kakršnih koli odstopanj, sistem avtomatiziranega opozarjanja sproži takojšnje ukrepanje, kar podjetju posledično omogoči tudi takojšnjo odpravo težave. Tak proaktivni pristop jim zagotavlja, da vsaka serija zdravil izpolnjuje stroge standarde kakovosti, varuje varnost bolnikov in ohranja skladnost s predpisi.
  • Boljše planiranje in zmanjšanje izpadov v proizvodnji - nenačrtovane okvare opreme ali strojev lahko močno vplivajo na proizvodne načrte in povzročijo drage izpade, ki podjetje močno udarijo po žepu. Osredotočimo se na podjetje za proizvodnjo hrane, ki je vpeljalo sistem za spremljanje podatkov v realnem času. Z natančnim spremljanjem proizvodnih metrik in s spremljanjem kritičnih parametrov, kot sta temperatura in kakovost, lahko v proizvodnji nemudoma prepoznajo kakršna koli odstopanja ali težave, ki bi lahko potencialno povzročili dajše izpade ali obdobja nedelovanja. To jim omogoča, da takoj ukrepajo, opravijo potrebne prilagoditve in preprečijo zaustavitve proizvodnje, kar ima za posledico krajše čase izpadov in izboljšano učinkovitost delovanja.
  • Optimizacija dobavne verige - podatki v realnem času igrajo ključno vlogo tudi pri optimizaciji dobavne verige. Predstavljajmo si podjetje, ki proizvaja kovinske dele. Podjetje lahko s pomočjo podatkov v realnem času integrira podatke o proizvodnji s sprotnimi informacijami o zalogah in povpraševanju. S tem pridobijo vpogled v razpoložljivost surovin, proizvodne zmogljivosti in zahteve strank v realnem času, kar jim omogoča, da optimizirajo zaloge, ustrezno prilagodijo proizvodne načrte in proaktivno odpravijo morebitna ozka grla v dobavni verigi. Posledično lahko skrajšajo dobavne roke in povečajo zadovoljstvo strank.

S spremljanjem podatkov v realnem času podjetja pridobijo dragocene vpoglede v proizvodne procese, sprejmejo pravočasne odločitve, zagotovijo večjo kakovost izdelkov in storitev, optimizirajo upravljanje zalog in skrajšajo čas izpadovov ter nedelovanj.

Vedeti namreč moramo, da v digitalni dobi podatki v realnem času niso več luksuz, temveč nuja tistih podjetij, ki stremijo k rasti in uspehu. Boste z zagotavljanjem podatkov v realnem času pospešili svojo proizvodnjo ali boste dovolili, da vaše podjetje ostane v sivem povprečju? Izbira je vaša.

Share content

Read also

Start your digital transformation today

We are trusted by more than 100 companies of all sizes and industries