Uporabniški vmesniki

S pomočjo uporabniških vmesnikov do večje učinkovitosti proizvodnje.

  • Robert Orehek
  • 04/11/2022

Ni skrivnost, da se tista podjetja, ki so bolj uspešna, bolj ukvarjajo s tem, kaj se trenutno dogaja v proizvodnji v primerjavi s tistimi, ki učinkovitost proizvodnih procesov merijo le na podlagi zastarelih podatkov, ki sicer velikokrat pomenijo nezmožnost ukrepanja “za nazaj”. Glavno orodje za izboljšanje učinkovitosti proizvodnje je nemalokrat prav digitalizacija, saj omogoča spremljanje proizvodnih procesov in odpravljanje izgub ter zastojev v realnem času, torej “tukaj in zdaj”.

Eden izmed načinov povečanja učinkovitosti proizvodnje v sklopu digitalizacije je tudi uvedba uporabniških vmesnikov (angl: user interface), ki omogočajo spremljanje proizvodnje v realnem času, provočasen dostop do povratnih informacij o učinkovitosti zaposlenih ter spodbujanje dobrega dela med zaposlenimi.

Vse prednosti vpeljave uporabniškega vmesnika lahko konkretno predstavimo na naslednjem primeru.

Na spodnji sliki (slika 1) je prikazan uporabniški vmesnik, ki smo ga namestili v proizvodnji podjetja, ki ima v veliki hali 25 proizvodnih linij. Ena izmed ovir, ki se je pojavila v proizvodnji je bila, da operaterji niso imeli vpogleda do količine in učinkovitosti opravljanja svojega dela, kar jih je pri samih delovnih nalogah začelo precej ovirati. Ker niso niti vedeli, kaj točno se v delovnem procesu od njih pričakuje, je njihova zavzetost začela padati, to pa se je poznalo tudi v bistveno nižji produktivnosti. V procesu vpeljave digitalne preobrazbe s Tom PIT.connected smo zato na vsako linijo postavili ekran, kjer smo delavcem predstavili osnovne podatke o delovanju proizvodnje:

  • Planirano
  • Realizirano do tega trenutka
  • Izmet (v €)
  • Učinkovitost trenutne izmene
  • Primerjava med delovnimi nalogami
  • Primerjava med izmenami

Slika 1: Uporabniški vmesnik v proizvodnji podjetja

Rezultat?

Zaradi ekrana z uporabniškim vmesnikom je učinkovitost v proizvodnji poskočila za 3,67%, kar je, preračunano na tri izmene, 30 dni v mesecu, prihranek na mesečni ravni kar 34.000,00 €. Pri tem pa je potrebno poudariti, da je bila povečana učinkovitost zavedena zgolj 2 meseca, potem pa je ponovno začela upadati. Tudi v tem primeru smo našli rešitev, saj Tom PIT.connected tehnologija IT osebju naročnika omogoča, da sami spreminjajo uporabniške vmesnike. Tako so podatek z € nadomestili z raznolikimi slikami (npr. kolo, motor, avtomobil, hiša) in učinkovitost je ponovno narastla. In tokrat je ostala konstantna.

Vpeljava uporabniških vmesnikov v proizvodnji omogoča spremljanje dejavnosti zaposlenih in ažurno podajanje povratnih informacij o učinkovitosti njihovega dela. Na ta način lahko vodje proizvodnje nadzirajo doseganje pričakovanih rezultatov, hitre povratne informacije pa zaposlenim omogočajo ažurno optimiziranje normativov in drugih proizvodnih postopkov. In nenazadnje, podatki, ki jih pridobimo s pomočjo uporabniških vmesnikov, lahko služijo tudi za primerjavo uspešnosti tako na ravni zaposlenega kot tudi celotne izmene

Share content

Read also

Start your digital transformation today

We are trusted by more than 100 companies of all sizes and industries