Samodejno spremljanje zalog

Prednosti samodejnega spremljanja zalog so za celotno poslovanje ogromne.

  • Robert Orehek
  • 04/18/2022

V vse bolj konkurenčnem poslovnem okolju številna podjetja iščejo zadnje atome rezerve, ki bi pripomogli k izboljšanju učinkovitosti in znižanju stroškov poslovanja. Eno od takšnih področij je tudi samodejno spremljanje zalog.

Spremljanje oz. vodenje zalog pomeni veliko več kot zgolj opazovanje, koliko nečesa imamo na razpolago. Je tudi sledenje in organiziranje materiala skozi celoten življenjski cikel v podjetju, in sicer od dobavitelja do končnega kupca. Za slednjega namreč zagotovo ni bolj frustrirajočega kot dejstvo, da izdelka, ki si ga tako zelo želi, ni več na zalogi.

In če podjetje nima natančnega vpogleda v to, koliko zaloge še ima na voljo, ne more niti uspešno planirati in izvrševati naročil, kar se lahko pozna v velikih finančnih izgubah, ki podjetje samo še bolj oddaljujejo od zadanega cilja poslovanja.

Kaj pa ročno spremljanje zalog?

Na začetku poslovne poti se mnoga podjetja mogoče res poslužujejo ročnega spremljanja zalog, z rastjo poslovanja, vedno večjim številom naročil in zahtevnostjo naročil, pa ročno spremljanje zalog pogosto postane misija nemogoče. In ravno vpeljava samodejnega spremljanja postane v tem primeru še kako dobrodošla.

Prikaz samodejnega spremljanja zalog na konkretnem primeru podjetja X

Samodejno spremljanje zalog pomeni velik korak naprej k uspešni digitalizaciji in optimizaciji celotnega poslovanja.

Prednosti vpeljave samodejnega spremljanja zalog s Tom PIT.connected bomo prikazali na naslednjem primeru.

Prednosti samodejnega spremljanja zalog:
  • popolna doslednost in točnost zalog
  • minimizacija stroškov in napak
  • natančen vpogled v stanje zalog
  • pohitritev postopkov naročanja
  • možnost sledenja izdelkov/materiala skozi celoten življenjski cikel
  • optimizacija delovnih mest
  • večje zadovoljstvo kupcev
  • pregled vhodne kvalitete izdelkov

V podjetju X sta bili zaposleni dve delavki, ki sta vsakodnevno 8 ur na dan preverjali 5000 vhodnih materialov. Pri tem sta se osredotočali na količino zaloge, saj ju je zanimalo, ali ima podjetje dovolj materiala na zalogi za izvedbo začrtanega proizvodnega plana. Tom PIT.connected se je v procesu digitalne preobrazbe povezal na več sistemov in izdelal simulacijo stanja zalog. Na ta način je podjetje pridobilo vpogled v trenutno zalogo, naročila dobaviteljev, naročila strank in trenutno razpisane proizvodne naloge. Če pogledamo s še bolj praktičnega vidika: s pomočjo samodejnega spremljanja zalog lahko zaposleni že z enim samim »klikom« v trenutku vidijo, koliko materiala je še na zalogi. V realnem času, 24/7. In ker avtomatiziran sistem samodejno sporoči stanje zalog, se zaposlenim ni potrebno niti več »obremenjevati« glede tega, ali bo zaloga slučajno pošla. Ena od prednosti vezave na več sistemov je tudi ta, da se lahko podatke o stanju zalog avtomatično pošlje dobavitelju, ki zalogo nabavlja. Na ta način se pohitri proces komunikacije, znebimo pa se tudi nepotrebne administracije ter nepreglednega, zamudnega dela.

Slika 1: Prikaz stanja zalog

Zgornja slika (slika 1) opisuje prikaz stanja v podjetju X za izbrano surovino na 7. delovni dan v mesecu. Pred tem datumom je upoštevana realizacija, do konca meseca pa je izdelana simulacija, ki je vezana na proizvodni plan. Ker so v podjetju vpeljali samodejno spremljanje zalog, jim sistem avtomatsko sporoči, da bo 15. v mesecu zaloga pošla.


Kaj tak sistem pomeni za omenjeni delavki?

Zaradi vpeljave samodejnega spremljanja zalog, obe zaposleni delavki samodejno prejmeta sporočilo za naročilo točne količine neke surovine nekaj dni (tj. odvisno od dobavnega roka surovine) pred potekom zalog. To pomeni, da smo njuni delovni mesti močno optimizirali, kar pa je nenazadnje tudi ena izmed poglavitnih prednosti digitalizacije in digitalne preobrazbe.

Share content

Read also

Start your digital transformation today

We are trusted by more than 100 companies of all sizes and industries