Recepturni (tehtalni) sistem

S Tom PIT.connected do avtomatiziranega recepturnega (tehtalnega) sistema.

  • Robert Orehek
  • 03/31/2022

V mnogih podjetjih, kjer je proizvodni proces sestavljen iz tehtanja in odmerjanja posameznih komponent, je potrebna recepturna priprava polizdelka, ki se v naslednjih operacijah pretvori v končni izdelek. Pri tem je prva in tudi najbolj ključna operacija prav priprava, saj odloča o kvaliteti končnega izdelka. Če priprava ni dovolj dobra in če so v procesu priprave storjene napake, lahko pričakujemo, da tudi končni izdelek ne bo optimalen, kar pomeni, da ne bo zadostil pričakovanim standardom kvalitete. To pa nenazadnje tudi pomeni, da bodo stroški vseh nadaljnjih reklamacij ogromni, stranke nezadovoljne, učinkovitost poslovanja pa nizka. Ravno zaradi zahtevnosti procesa dela, je priprava pogosto zaupana v roke najbolj izkušenemu kadru, ki tak način poslovanja pozna praktično do potankosti.

Ključne koristi recepturnega (tehtalnega) sistema so:
  • nižja stopnja potrebnega predznanja zaposlenih, kar posledično pomeni tudi manjšo potrebo po izkušenemu kadru
  • cenejši stroški dela
  • nižji stroški reklamacij
  • povečanje učinkovitosti zaposlenih
  • nezmotno doziranje vseh komponent v končni izdelek s 100% kvaliteto
  • preprostost in enostavnost uporabe
  • sledljivost vsake komponente in materiala skozi procesni postopek
  • zmanjšanje človeških napak, ki so lahko posledica najrazličnejših faktorjev (npr. utrujenost, povšrnost, pretiran obseg dela, neznanje, pomanjkanje izkušenj)
  • s povezavo na merilno opremo, kot so tehtnice, lahko uvedemo tudi recepturno – tehtalni sistem, ki še dodatno zmanjša možnost napak in pohitri celoten proces

Z uvedbo recepturnega (tehtalnega) sistema posamezne korake avtomatiziramo do te stopnje, da lahko delo, ki ga je prej opravljal le izkušen kader, sedaj opravljajo tudi (relativno) neizkušeni delavci. Avtomatiziran sistem namreč vodi delavca skozi posamezne faze priprave in ga, v primeru kakršnekoli napake ali odstopanja, nanje tudi pravočasno opozori. V realnem času, 24/7. Na ta način se zmanjša pogostost napak, povečata pa se tako kvaliteta dela kot tudi sama učinkovitost zaposlenega. Slednji se namreč enostavno ne more več zmotiti ali preskočiti korakov, saj je prav recepturni (tehtalni) sistem tu, da ga vodi in usmerja skozi celoten postopek priprave izdelka.

Kako se recepturni (tehtalni) sistem kaže v praksi?

Predstavljajte si, da ste direktor proizvodnega podjetja mlečnih izdelkov. V procesu izdelave končnih izdelkov (npr. jogurta), morajo delavci v proizvodnji najprej pripraviti zmes, ki vključuje različne sestavine. Če podjetje nima avtomatiziranega recepturnega sistema, mora biti v podjetju zaposlen zelo izkušen kader, ki vse sestavine izračuna sam oz. “na roke”. Tak postopek dela je velikokrat zelo zamuden in zahteven, saj so delavci podvrženi raznim vplivom (tako zunanjim kot notranjim), ki lahko hitro privedejo do anomalij in napak, kot npr. nepravilno doziranje komponent, vnos napačnih sestavin, napačna receptura izdelkov, itd. Če v proizvodnji uvedemo recepturni (tehtalni) sistem, se omenjenih napak znebimo, kar nenazadnje tudi privede do optimizacije celotnega poslovanja.

Omenjeni sistem, ki je sicer zelo pogost tudi v mesno predelovalni in farmacevtski industriji, je za podjetje ključnega pomena, saj se vsaka napaka v fazi priprave polizdelka izrazito pozna na kvaliteti izdelka, ki ga podjetje proizvede. Poleg tega, da je uporaba recepturnega (tehtalnega) sistema zelo preprosta, kar je velika prednost zlasti za zaposlene, se pravi obraz avtomatizacije pokaže predvsem pri koristih za poslovanje podjetja. Poenostavljeni procesi, nižji stroški, večja produktivnost in višje zadovoljstvo kupcev so samo nekateri razlogi, zakaj je razmislek o uvedbi recepturnega (tehtalnega) sistema in digitalizaciji celotnega poslovanja še kako dobrodošel.

Share content

Read also

Start your digital transformation today

We are trusted by more than 100 companies of all sizes and industries