Tiskanje nalepk za skladišče prihodnosti

Spoznajte prednosti tiskanja nalepk s Tom PIT.connected.

  • Elena Vižintin
  • 10/13/2022

Tista podjetja, ki se odločijo za modernizacijo skladišča, začnejo tam, kjer je najbolj pomembno – pri digitalizaciji in digitalni preobrazbi sistema za označevanje oziroma tiskanje nalepk. Standardizirane in enotne nalepke povečujejo agilnost nabavne verige, zmanjšujejo napake, prihranijo obilico časa in krepijo konkurenčnost podjetja. Prav zaradi tega tiskanje nalepk ne sme biti zgolj alternativa, o kateri podjetje še razmišlja, ampak nuja in edina prava odločitev, ki celotno poslovanje dvigne na višji nivo.

Najprej si bomo pogledali primer podjetja X, ki je pred tiskanjem nalepk s Tom PIT.connected, tiskalo nalepke iz treh sistemov različnih ponudnikov. Ena izmed slabosti takega načina tiskanja je, da nalepke niso enotne in standardizirane. Možnosti napak so ob tiskanju in razvrščanju nalepk visoke in skladiščniki se zlahka ujamejo v past zamudnega ter nepreglednega dela. S pomočjo platforme Tom PIT.conneced se takih slabosti znebimo, saj se lahko povežemo na vse obstoječe sisteme za tiskanje nalepk in celoten sistem za tiskanje nalepk poenotimo. Na ta način se podjetje reši preplačanih licenc različnih ponudnikov in kar je še najpomembneje, z enim samim sistemom proces tiskanja nalepk pohitrimo in poenostavimo.

Slika 1: Tom PIT.connected sistem za tiskanje nalepk

Slika 2: Nalepka s črtno kodo mora vsebovati določene specifikacije, ki jih čitalec odčita. Navadno vsebuje informacije o proizvodnih nalogih, identih izdelka, količini ali teži izdelkov, datumu izdelave in unikatni šifri, preko katere se nato vse te informacije identificirajo v sistemu Tom PIT.connected. 

Zakaj je pomembno, da ima skladišče standardiziran sistem nalepk?

Ena izmed poglavitnih prednosti tiskanja nalepk je, da nalepke vsebujejo črtno kodo, preko katere lahko v skladišču identificiramo izdelke, polizdelke, surovine, materiale, stroje, rezervne dele in podobno. Poleg tega pa se sistem nalepk lahko uporablja tudi pri vodenju inventur in usklajevanju stanja zalog. V proizvodnji ali skladišču vsakega podjetja se (nekajkrat) letno vodijo inventure, kjer zaposleni s pomočjo nalepk in čitalcev popišejo, koliko nečesa je na zalogi. Na ta način preverijo, če se fizična zaloga sklada z dejanskim stanjem zaloge v sistemu. Če ima podjetje vpeljan digitaliziran sistem nalepk, so omenjeni podatki na voljo mnogo hitreje kot v primeru, če vodenje zalog poteka ročno, torej brez sistema nalepk. 

Poleg že opisanih prednosti lahko s sistemom nalepk označujemo tudi premike izdelkov, polizdelkov, strojev in materialov iz enega skladišča v drugo. Skladiščnik mora s čitalcem zgolj poskenirati določeno nalepko in informacije so v Tom PIT.connected sistemu v hipu na razpolago.

Slika 3: Prikaz medskladiščnega prometa, ki ga lahko dokumentiramo preko sistema nalepk. 

Bistvene koristi tiskanja nalepk s Tom PIT.connected so še:

  • Večja fleksibilnost pri dizajniranju nalepk, ki se kaže v možnosti hitrega oblikovanja in morebitnih sprememb nalepk
  • Nižji stroški skladiščnega sistema in celotnega poslovanja, saj tiskanje nalepk poteka enotno in centralizirano 
  • Prihranek obilice časa, saj se rešimo težav s povezavami na več sistemov drugih ponudnikov
  • Neodvisnost od številnih ponudnikov, ki od vas zahtevajo vsakoletne visoko zasoljene licence
  • Manjša možnost napak pri vodenju zalog
Share content
Related content
  • 08/16/2023
  • Elena Vižintin

Read also

Start your digital transformation today

We are trusted by more than 100 companies of all sizes and industries