Pokalkulacije - temeljni kamen obvladovanja dobička

  • Elena Vižintin
  • 11/02/2022

Proizvodna podjetja se pogosto srečujejo s problemom slabega pregleda nad dobičkom, ki ga ustvarijo na posameznih delovnih nalogih. Razlog pogosto tiči v tem, da imajo veliko podatkov še shranjenih na papirju, v samih proizvodnih procesih pa ne zajemajo podatkov o porabi stroškov, virov, energentov, časa in podobno. Ravno zaradi tega jim podatki velikokrat ne morejo služiti kot orodje za odkrivanje novih možnosti za rast ter posledično tudi za boljši uspeh podjetja.

Pri pokalkulaciji nas zanima, kolikšni so stroški posameznih faz proizvodnje. In prav poznavanje dejanskih stroškovnih cen proizvoda ali storitve vodi v ustreznejše poslovno odločanje o nadaljnjem razvoju, ki velikokrat pomeni tudi tekmo za “biti ali ne biti”.

Predstavljajte si, da ste direktor proizvodnega podjetja, ki se ukvarja z obdelavo in predelavo kovin. Nekega dne želite ugotoviti, kaj vpliva na razliko v zastavljeni in doseženi ceni končnega izdelka. Pri tem vas zanima, koliko sredstev ste za določen izdelek že porabili in kolikšna so bila odstopanja od zadanega cilja.

Prav odgovore na podobna vprašanja lahko zagotovite s platformo Tom PIT.connected.

Tom PIT.connected računa z dejanskimi cenami in ne okvirnimi povprečji. Po taki ceni kot skladiščnik prevzame material. In če vodja proizvodnje uporablja Tom PIT.connected sistem nabave, zna tudi izračunati, koliko jih določen izdelek na koncu “stane”. Pri tem seveda upoštevamo nabavne stroške, stroške dela oziroma človeških virov, materiala in ostalih segmentov, do katerih imamo vpogled in vplivajo na končno ceno izdelkov. 

Pokalkulacija je izdelana na osnovi spremljanja dejanskih stroškov in drugih povratnih informacij iz proizvodnje, s katero izračunamo dejansko lastno ceno.

Izračun pokalkulacij je še posebej primeren za tiste panoge, kjer se cene surovin hitro spreminjajo in lahko hitro pride do odstopanja med ceno izdelka, ki se jo upošteva pri predkalkulaciji in dejansko ceno, ki jo dosežemo v končni fazi. In če kot direktor proizvodnega podjetja ugotovite in odkrivate trende, ki vplivajo na povečanje cene končnega izdelka, lahko tudi sprejemate odločitve, ki pripomorejo k zmanjšanju razlike v ceni. In poslujete z manj izgubami. Kar je navsezadnje tudi eden izmed čarov digitalizacije in digitalne preobrazbe.

Slika 1: Izračun pokalkulacij za posamezen delovni nalog. Kot je prikazano na sliki, lahko dostopamo do podatkov o porabljenih sredstvih za določen izdelek, učinkovitosti posameznih linij/obratov in človeških virov, distribuciji in podobno.

Share content
Related content
  • 08/16/2023
  • Elena Vižintin

Read also

Start your digital transformation today

We are trusted by more than 100 companies of all sizes and industries