Pomen sledljivosti v proizvodnji in skladišču

  • Elena Vižintin
  • 10/20/2022

V raznih panogah, kot so prehrambena, farmacevtska, strojna in podobne, strogi standardi in vse višje zahteve kupcev zahtevajo, da je sistem sledljivosti proizvodnih aktivnosti vse bolj natančen in zanesljiv. To pomeni, da se za vsak izdelek in proces sproti in v realnem času beležijo informacije o porabljenih materialih, delovnih nalogih, času izdelave, aktivnostih zaposlenih in podobno. Samo na tak način lahko sledimo izdelkom od začetka do konca oziroma od trenutka, ko surovine vstopijo v proizvodnjo do trenutka, ko so končni izdelki odposlani. In še dlje.  

Sledljivost lahko v splošnem opredelimo kot zmožnost sledenja vsakemu koščku mozaika izdelave izdelka skozi celoten proizvodni proces. 

Zakaj moramo v proizvodnjo uvesti sistem sledljivosti?

Ker so prednosti sistema sledljivosti za proizvodnjo enormne. Si predstavljate, da imate podatke o sledljivosti vseh materialov in surovin, aktivnosti zaposlenih, delovnih nalogih, porabi časa, genealogiji in drugih procesnih kazalnikih na enem mestu? In do njih dostopate od kjer koli in kadar koli? In se prav zaradi tega tudi hitreje odzivate na morebitne nepravilnosti? Kar nenazadnje pripelje do višje učinkovitosti proizvodnje in nižjih stroškov poslovanja?

Ja, prav sledljivost skupaj z genealogijo proizvodov bistveno vpliva na višjo kakovost izdelkov. Predstavljajte si, da ste direktor podjetja, ki proizvaja izdelke iz plastike. Nekega dne ugotovite, da je določena serija izdelkov z napakami. V tem primeru je koristno imeti vpogled v njihov celoten proizvodni postopek. Morda se je pojavila napaka zaradi nedelovanja določenega stroja. Morda vsi izdelki z napako vsebujejo določene komponente istega dobavitelja. Možnosti je ogromno in sistem sledljivosti omogoča, da take nepravilnosti zaznate in določite v najkrajšem možnem času.

Ključne prednosti sistema za sledljivost so:

  • Sprotno obvladovanje proizvodnih ciklov in ustrezno reagiranje na spremembe
  • Visoka skladnost izdelkov s predpisi in zahtevami kupcev
  • Boljše upravljanje z delovnimi nalogami in viri
  • Boljša prilagodljivost proizvodnje 
  • Večje zadovoljstvo kupcev
  • Znižanje stroškov proizvodnje
  • Večja rast in konkurenčnost podjetja

Poleg že omenjenih prednosti sledljivost izdelkov izboljša tudi po-prodajne aktivnosti, kar podjetju omogoča, da sledi trendom v industriji. Ker vselej obstaja določen % izdelkov, ki zaradi različnih razlogov ne delujejo pravilno, nam prav sledljivost olajša iskanje napak pri posameznem izdelku in odkrivanje morebitnih vzrokov za odpoved večjega števila izdelkov. Podrobna analiza zgodovine dogodkov pa vodi v hitrejše upravljanje reklamacij, kar nenazadnje močno povečuje tudi zaupanje kupcev. 

Pozor! Ena od temeljnih sestavin za sledljivost je sistem označevanja in tiskanja nalepk. Blog o tiskanju nalepk si lahko preberete tukaj

Povsem jasno je, da sistem sledljivosti za podjetja ni več obveza le z vidika predpisanih standardov, ampak zagotavlja tudi boljšo varnost izdelkov. Brez slednjega pa zadovoljstva kupcev niti ne moremo doseči.

Share content
Related content
  • 08/16/2023
  • Elena Vižintin

Read also

Start your digital transformation today

We are trusted by more than 100 companies of all sizes and industries