Zakaj pri digitalni preobrazbi govorimo tudi o ljudeh?

Vloga oblikovalca uporabniške izkušnje (UX) v IT podjetju.

  • Ana Marija Pritržnik
  • 04/05/2023

Zadovoljstvo s platformo je močno povezano z zadovoljstvom vsakega posameznega uporabnika, ki platformo uporablja. Če jo uporabljamo dnevno in če z njo nismo zadovoljni, lahko hitro pride do situacije, ko nezadovoljstvo preraste celo v frustracije.

V podjetju Tom PIT smo ravno zaradi tega oblikovali oblikovalsko oziroma »UX« ekipo, saj želimo, da so naše stranke navdušene z uporabniško izkušnjo naše platforme Tom PIT.connected.

Oblikovalci uporabniške izkušnje so prisotni skozi večino projekta, in sicer tako v načrtovalski kot tudi v izvedbeni fazi.

Vedeti moramo, da digitalizacija poslovanja ni samo prenos podatkov. Je tudi odlična priložnost za poenostavljanje procesov in izboljšanje pogojev dela vseh zaposlenih v podjetju. V Tom PIT-u se tega še kako zavedamo, zato v procese načrtovanja vedno vključujemo tudi oblikovalce uporabniške izkušnje. Njihova ključna vloga je, da pri načrtovanju skozi celoten proces vpeljave digitalne preobrazbe v mislih ohranijo želje končnih uporabnikov naše platforme.

Kako poteka sodelovanje z »UX« ekipo?

  • Še pred neposrednim stikom s stranko

Še pred kakršnim koli stikom s stranko, so oblikovalci vključeni pri načrtovanju vsebin, ki jih ponujamo vsem strankam v sklopu naše platforme Tom PIT.connected. Nove vsebine in nadgradnje obstoječih vsebin se vedno ocenjujejo glede na enostavnost uporabe, razumljivost vsebine in konsistentnost. Kombinacija vseh treh stvari zagotavlja dobro uporabniško izkušnjo in posledično tudi zadovoljstvo naših strank.

  • Pri delu s stranko

Enako pomembno vlogo pa imamo oblikovalci pri neposrednem delu s stranko. Delo oblikovalca se začne, ko stranka izrazi željo po določeni dodelavi na naši platformi. Več podatkov kot ima oblikovalec, bolje bo lahko pripravil kvalitetno in uporabno rešitev za stranko. Zato je najprej potrebno razumeti, kako stranka deluje sedaj, torej pred tranzicijo na platformo Tom PIT.connected. Tekom pogovorov je zato poglavitna naloga oblikovalca ta, da stranko pozorno posluša, sprašuje, identificira potencialne probleme in v naslednjem koraku predlaga rešitve, ki ji bodo olajšale nadaljnjo delo. Nato pripravi predloge in jih stranki tudi predstavi. Pri tem je bistveno, da imata v zadnji fazi obe strani – tako stranka kot UX oblikovalec, dobro predstavo o tem, kakšen bo končni izdelek.

Delo oblikovalca pa se na tej točki še ne konča. Vse pripravljene predloge mora ustrezno opremiti z razlagami, saj si ne sme dovoliti, da se ključne informacije izgubijo. Oblikovalec je zato tudi pomemben člen »programerske« ekipe, saj programerjem pomaga z razlagami pripravljene rešitve.

Nekaj dobrih praks na področju UX oblikovanja:

  1. Stranka je na list papirja zrisala, kako si predstavlja določeno dodelavo za proizvodnjo. Oblikovalec in projektni vodja sta na sestanku s stranko preverila vsebino. Oblikovalec je izrisal predlog dodelave na način, da je bila uporabniška izkušnja konsistentna glede na ostali del platforme, vsebinsko pa so bile pokrite vse strankine zahteve. Izrisan predlog je bil potrjen na sestanku s stranko in predan v izvedbo. Tekom izvedbe je oblikovalec programerjem pomagal z razlagami vsebine in želja stranke.
  2. Oblikovalec je obiskal stranko, kjer so mu zaposleni pojasnili in pokazali trenuten način dela. Njegova naloga je bila, da izriše predloge, kako strankine procese najbolj efektivno prenesti v Tom PIT.connected platformo in ji zagotovi enostavnost njene uporabe.
  3. Stranka je kot zahtevo pri oblikovanju rešitve navedla: »Upoštevajte čevapčič prste.« Prevedeno v zahtevo uporabniške izkušnje bi to pomenilo: »Pri načrtovanju rešitve poskrbite, da bodo elementi in razmiki dovolj veliki, da se delavci ne bodo zaklikali med delom.« Med načrtovanjem je oblikovalec zahtevo upošteval.

Dobro podjetje je zgrajeno iz dobrih delavcev. Vsak člen verige je pomemben. Vsak človek je pomemben. Cilj Tom PIT.connected platforme je podpreti vsakega posameznika in mu olajšati delo z našo platformo. Dobra digitalna preobrazba je v prvi vrsti namenjena ljudem. Zadovoljni ljudje pa so navsezadnje merilo uspešnega poslovanja in »nagrada«, h kateri težimo vsi ponudniki digitalizacije in digitalne preobrazbe.

Share content
Related content
  • 09/26/2023
  • Ana Marija Pritržnik

Read also

Start your digital transformation today

We are trusted by more than 100 companies of all sizes and industries