To smo mi. To je Tom PIT.

  • Robert Orehek
  • 11/27/2022

Nekoč sta dva mladeniča, sodelavca in dobra prijatelja veliko časa preživljala med štirimi stenami za računalniškimi zasloni, kjer sta tipkala, razvijala in se trudila. Njuna največja želja je bila pomagati ljudem, da čim hitreje in čim bolj učinkovito opravijo svoje delo. Eden izmed njiju je bil genialni programer in arhitekt več digitalizacijskih platform. Drugi z izjemno sposobnostjo prisluhniti ljudem je znal najti rešitev za prav vsako težavo, ki je pestila zaposlene. In kljub temu, da sta veljala za udarni dvojec, sta iz dneva v dan postajala vedno bolj utrujena in brezvoljna, saj nista mogla ponuditi optimalnih rešitev, h katerim sta tako zelo stremela.

Odločila sta se, da bosta nabrala nekaj finančnih sredstev in pustila službo. In vse, kar jima je ostalo, so bile njune 40-letne izkušnje, velika vnema in ogromna odločnost, da bi ustvarila nekaj novega. Nekaj, kar bi vsem omogočilo dostop do digitalizacije in digitalne preobrazbe. Pred 20-imi leti so si lahko digitalizacijo oziroma to, kar sedaj poznamo pod tem pojmom, lahko privoščila le velika, če ne celo največja podjetja. Zakaj? Ker so morala imeti nekaj 100.000 €, svoje IT strokovnjake in ogromno časa, ki bi ga posvetili tako velikemu projektu, kot je digitalna preobrazba.

Steve in Bill sta imela vizijo, da bo računalnik prisoten v vsakem gospodinjstvu. Vizija Tom PIT-a je, vsaj kar se tiče digitalizacije, izjemno podobna.

Za razliko od implementacije računovodskih rešitev, ki so danes nujne za vodenje podjetij, je digitalizacija operativnih procesov precej drugačna. V več kot 20-letnih izkušnjah smo se naučili, da teh procesov ni mogoče digitalizirati in optimizirati s končnimi izdelki “na ključ”, ampak z rešitvami po meri. Predstavljajte si, da za digitalizacijo izberete Tom PIT ali katero koli drugo rešitev in ugotovite, da le-ta ne podpira vašega proizvodnega procesa. Ali to pomeni, da boste morali spremeniti svojo proizvodno linijo? Zagotovo ne! Vse rešitve in vsi ponudniki se morajo prilagoditi vašemu procesu in ne obratno. In prav zaradi tega smo bili prisiljeni narediti korak naprej in razviti ključno stvar – lastno tehnologijo, ki bi se spopadla z največjim izzivom:

• pokriti vse zahteve uporabnikov – danes, jutri, čez en mesec ali čez pet let.

Se sliši kot znanstvena fantastika? Za Tom PIT zagotovo ne.

Po prvih dveh letih programiranja, razvijanja, predstavljanja različnih konceptov (večinoma brezplačno) in implementacije Tom PIT tehnologije po delih, smo bili pripravljeni na lansiranje. Na tej točki bi se rad zahvalil vsem našim prvim partnerjem, ker so verjeli v nas. Na začetku so bile naše prve stranke največja podjetja v regiji. Zakaj? Ker so bile naše rešitve zasnovane v skladu s politiko odprtokodnosti. Ko smo končali s projektom digitalizacije, so podjetja stremela k temu, da projekt nadzorujejo in ga nadgrajujejo. Sami, z našo pomočjo ali s tretjim ponudnikom. In vse dokler so imeli možnost, da se sami odločijo, kaj in kako s projektom naprej, je bil Tom PIT njihova najboljša alternativa.

Kljub temu pa največja podjetja niso bile tiste stranke, ki smo se jim tako zelo želeli približati. “Kaj smo storili narobe? Kje nam je spodletelo?” smo se spraševali.

Kar nekaj časa je preteklo, preden smo se dokopali do univerzalne resnice digitalizacije: »v digitalizacijo se morajo vključiti vsi.« Vsak posameznik v procesu: starejši zaposleni, mlajši zaposleni, vodja proizvodnje, operater na liniji, vzdrževalci, izredni študenti, zunanji sodelavci, obiskovalci. In kljub temu, da je resnica končno prišla na plan, so nas začele pestiti druge težave, saj smo spoznali, da se moramo znebiti licenčnega modela. Nikoli nisem maral licenc, od tistega dne dalje pa sem jih zasovražil. Tudi če licence zahtevajo le 1 € na osebo, je to preveč. Bolj smotrno je, da se denar v podjetju porabi za nekaj (bolj) uporabnega: za novo funkcijo; novo poslovno priložnost; nov KPI; novo nadzorno ploššo; nov digitalni kanal. Za dodano vrednost. Za karkoli, razen za licence.

In čeprav so mnogi mislili, da imamo vse, so se ušteli. Še vedno nam je manjkal zadnji košček sestavljanke. Predstavljajte si lastnika ali direktorja podjetja, ki se ukvarja s proizvodnjo kovinskih in plastičnih izdelkov. Verjetno se marsikomu zdi logično, da pozna vse svoje procese. Vendar jih ne in jih niti ne želi poznati. »Robert, imaš najboljšo rešitev, odlično storitev, lahko si to privoščimo, ampak kaj, ko moramo kupiti strežnike, licence za OS in DB. Potem pa moramo vse to nastaviti, zaženiti, vzdrževati, arhivirati in skrbeti za to. Ne, ne in ne. Imam svoj prenosni računalnik, velik TV zaslon in telefon. To je to. Nočem ničesar drugega.”

Vedeli smo, da nimamo časa za počitek, saj moramo v naslednjem koraku zgraditi svoj podatkovni center. Lažje reči kot storiti, ampak uspelo nam je. Sedaj imamo čisto vse, kar potrebujemo.

In od tistega dne dalje smo lahko dosegli podjetja vseh velikosti, geografskih lokacij in digitalnih zahtev. Sedaj imamo tehnologijo, ki se v celoti prilagaja njihovim procesom. In za uporabo ne potrebujejo ničesar drugega kot svoje mobilne naprave.

Danes Tom PIT šteje več kot 30 strokovnjakov, odprta delovna mesta pa imamo še za kar 45 novih sodelavcev. Veseli nas, da se širimo na nove trge in ponosni smo, da smo omogočili dostop do digitalizacije vsem podjetjem in posameznikom ter jim na tak tudi način pomagali, da postanejo še uspešnejši.

Verjamemo, da gradimo ekosistem, za katerega si upamo trditi, da bo nekoč postal standard na področju digitalne preobrazbe.

Share content
Related content
This post has no related content

Read also

Start your digital transformation today

We are trusted by more than 100 companies of all sizes and industries