Načrtovanje projekta med različnimi fazami proizvodnje

Načrtovanje med različnimi fazami (prototipne) proizvodnje. 

  • Robert Orehek
  • 06/16/2022

Vsako proizvodno podjetje ima izdelan plan proizvodnje, ki ga bolj ali manj uspešno zasleduje. V primeru, da planiranje proizvodnje ni učinkovito, lahko govorimo o zamudnem in neproduktivnem delu, ki za seboj povleče mnoge negativne posledice tako za zaposlene kot tudi za poslovanje podjetja. In ker je planiranje v proizvodnji izredno pomembna naloga, ki določa uspeh vseh nadaljnjih aktivnosti, bomo o tem spregovorili v današnjem blog zapisu. 

Pri tem se bomo osredotočili na primer vodenja in planiranja v prototipni proizvodnji, kjer ni serijske izdelave, ampak je samo planiranje zelo podobno projektnemu vodenju, kar pomeni, da gre en izdelek skozi več različnih faz, ki si sledijo zaporedno in vzporedno. Ključna dejavnost, ki jo želi podjetje v tej fazi doseči, je imeti nadzor nad tem, na kateri stopnji se projekt trenutno nahaja in če resnično sledi zastavljenemu načrtu izvedbe (tako s časovnega kot tudi finančnega vidika). 

V procesu digitalne preobrazbe s Tom PIT.connected lahko vsako podjetje pridobi vpogled do planskega prikaza (slika 1), ki je opremljen s podatki v realnem času. To pomeni, da lahko operatorji spremljajo izvajanje projekta med samimi operacijami, sproti pa se računajo tudi vsi potrebni viri, ki so bistveni za izdelavo projekta/procesa v proizvodnji (npr. material, strojni viri, energenti, dodatni človeški vir). 

Odsotnost planiranja projekta lahko vodi do zamika načrtovanih operacij

Če se proizvodni procesi ne poslužujejo takega planiranja, je verjetnost, da bo prišlo do zamika načrtovanih operacij visoka, operaterji oz. delavci pa o tem ne bodo pravočasno obveščeni. Kaj to pomeni za samo učinkovitost proizvodnje? Zagotovo nič dobrega. Do odstopanj in zamikov lahko sicer vedno pride in v proizvodnji niso nič nenavadnega, ampak če zaposleni nimajo vpogleda v to, kako odreagirati v nadaljnjih korakih in fazah, se lahko kaj hitro zgodi, da pride do stanja, ko proizvodnja enostavno stoji: material zamuja, zaposleni nimajo dela, stroji stojijo na mestu oz. z drugimi besedami: pride lahko do velikanskih izgub, ki v proizvodnji terjajo ogromne finančne stroške.  

Slika 1: Graf prikazuje zasedenost stroja oz. proizvodne linije glede na izbrano časovno obdobje in začrtan plan. Različne barve zaposlenim pokažejo, v kateri fazi (v primerjavi z zastavljenim načrtom) se projekt nahaja in kako učinkovito so se izdelali predhodni izdelki (npr. kolikšna sta bila izmet in OEE). Glede na te podatke, lahko operaterji uspešno načrtujejo nadaljnjo izvajanje projekta. 

Ključna korist načrtovanja projekta med različnimi fazami (prototipne) proizvodnje je zmanjšanje izgub, ki lahko nastanejo ob zastojih

V (prototipni) proizvodnji lahko izgube preprečimo prav s samodejnim planiranjem različnih faz proizvodnje. Če nadrejeni pravočasno dobi obvestilo, da material zamuja, lahko svoje zaposlene prerazporedi in jim dodeli druge delovne naloge. In če nadrejeni na podlagi podatkov v realnem času ugotovi, da bo tisti dan zastoj ob 14.uri, lahko delo med zaposlenimi vnaprej reorganizira tako, da bo le-to potekalo čim bolj optimalno in s čim manj izgubami. 

Bistvo takega sistema za planiranje proizvodnje je, da bo sistem samodejno sporočil, če bo planiranje na kakršenkoli način odstopalo od zastavljenih ciljev. In kar je najpomembnješe: sistem bo tudi sam podal rešitev, ki se mu bo v tistem trenutku zdela najbolj optimalna. 

Slika 2: Prikaz časovnice proizvodnje na proizvodni liniji. S pomočjo časovnice dobimo vpogled v to, po kakšnem vrstnem redu so se vrstili različni proizvodi oziroma delovni nalogi. Opazimo lahko zastoj ob 10.00 in 14.uri. Nekateri produkti se lahko delajo paralelno, kar se vidi ob 16.uri.


Share content
Related content
This post has no related content

Read also

Start your digital transformation today

We are trusted by more than 100 companies of all sizes and industries