Učinkovito planiranje proizvodnje je temelj uspešnega poslovanja

  • Elena Vižintin
  • 03/23/2023

Proizvodnja je srce vsakega podjetja. In če to srce naleti na okvaro, se celotnemu proizvodnemu procesu ne piše nič dobrega. In kaj kmalu se lahko zgodi, da naletimo na eno od tegob, ki slišijo na ime zamujanje pri nabavi, zamujanje pri dobavi izdelkov, kopičenje zalog, nerazpoložljivost virov glede na (povečane) potrebe, znižana produktivnost zaposlenih, zapoznelo odzivanje na zastoje v proizvodnji in še mnogo več.

Ročno planiranje v današnjem času ni več sprejemljivo.

Situacija v Sloveniji je žal taka, da se večina podjetij pri planiranju proizvodnje še vedno naslanja na zastarela orodja in metode dela, kot so Excel tabele ali še bolj zastrašujoče, na ročno napisane delovne naloge. Uporaba takšnih orodij vključuje ročni vnos enormnih količin podatkov, kar povečuje faktor človeške napake, planerjem proizvodnje pa vzame ogromno časa za iskanje pravih informacij, ki jih praviloma potrebujejo “tukaj in zdaj”. In kar je še najbolj boleče – takšna orodja ne podpirajo niti sodelovanja s prodajnimi in nabavnimi oddelki, kaj šele s kvaliteto, logistiko, računovodstvom ali drugimi procesi v podjetju.

Z dobrim planiranjem proizvodnje lahko podjetje zagotovi izdelke v dogovorjenem času in tako upravičuje ter še izboljšuje zaupanje kupcev.

Zavedati se moramo, da je izplen proizvodnje v podjetjih, ki se naslanjajo na ročno planiranje, bistveno nižji kot v podjetjih, ki so svojo proizvodnjo učinkovito digitalizirale.

Zakaj?

Predvsem zaradi slabega vpogleda v delovanje proizvodnje, saj tista podjetja, ki temeljijo na ročnem planiranju proizvodnje, ne morejo dostopati do pravočasnih (oziroma "real-time") informacij o zastojih in anomalijah, ki bi omogočile, da se nanje hitreje in učinkoviteje odzivajo. Prav tako ročno planiranje proizvodnje ne zagotavlja vpogleda v spremljanje učinkovitosti proizvodnje v realnem času, kar posledično otežuje načrtovanje proizvodnih aktivnosti in vpliva na slabšo izkoriščenost strojev, orodij ter virov.

Rešitev? Sistem za upravljanje proizvodnje MES!

Eden od odločilnih korakov na poti do bolj učinkovitega planiranja celotnega proizvodnega procesa je vpeljava informacijskega sistema za upravljanje proizvodnje MES (angl. Manufacturing Execution System), s katerim lahko v vsaki proizvodnji podjetja dosežemo več pomembnih učinkov.

Največje prednosti sistema MES so tako:

  • celovit pregled proizvodnje na enem mestu in dostop do vseh podatkov o proizvodnji v realnem času, od kjer koli in kadar koli
  • boljše planiranje proizvodnje oziroma avtomatsko prilagajanje plana proizvodnje dejanskemu izvajanju
  • popoln nadzor nad celotnim proizvodnim procesom
  • izboljšana izkoriščenost strojev, virov, orodij, procesov
  • hitrejše odzivanje na zastoje in nepravilnosti
  • boljša sledljivost materiala
  • obvladovanje procesa reklamacij
  • in še veliko več

Zavedati se moramo, da je ravno proizvodnja tista, ki ustvarja vrednost. Zato si res ne smemo privoščiti, da zastane in v brezno brez dna potisne poslovanje celotnega podjetja.

Share content
Related content
This post has no related content

Read also

Start your digital transformation today

We are trusted by more than 100 companies of all sizes and industries