Pasti, ki ovirajo vstop podjetja v digitalno preobrazbo

Ovire, ki otežujejo učinkovito vpeljavo digitalne preobrazbe.

  • Elena Vižintin
  • 07/25/2022

Ste vedeli, da kar 70% podjetij ne doseže željenih rezultatov digitalne preobrazbe? Raziskava (Bughin, Deakin in Obeirne, 2019) med direktorji je pokazala, da večina digitalnih preobrazb v zadnjih letih ni prinesla pričakovanih rezultatov. In prav to dejstvo lahko pogosto vodi v napačna prepričanja, da je digitalna preobrazba zgolj dodaten strošek, ki bo podjetje bremenil, brez da bi mu sploh prinesel kakršnokoli dodano vrednost. 

In katere so največje pasti, ki lahko otežujejo sam proces učinkovite vpeljave digitalne preobrazbe?

  • Neodločnost in nepripravljenost vodstvenega (in drugega) kadra za spremembe – k neučinkoviti vpeljavi digitalne preobrazbe velikokrat botruje razmišljanje vodstva ali zaposlenih, da novosti niso potrebne. To seveda ni res, saj so strateške spremembe v podjetju vedno dobrodošle. Še posebej tiste, ki prihranijo čas in denar ter optimizirajo poslovanje podjetja. In šele takrat, ko se vodstveni kader tega resnično zaveda, so lahko pogovori o vpeljavi digitalne preobrazbe v podjetje tudi učinkoviti. 


  • Nejasne opredelitve ciljev in nepoznavanje razsežnosti pojma “digitalna preobrazba” – preden se z veliko vnemo zaženemo v digitalno preobrazbo, se moramo kot lastniki ali direktorji podjetij najprej vprašati, kaj digitalna preobrazba za naše poslovanje pomeni in kaj želimo z njo sploh doseči. Vedeti moramo, da digitalna preobrazba ne pomeni zgolj vpeljave nove tehnologije, temveč gre za spremembo, ki bo vplivala na poslovanje celotnega podjetja. Želite poenostaviti proizvodne procese s pomočjo samodejnega spremljanja zalog in vpeljave sledljivosti materialov? Želite povečati produktivnost zaposlenih in zmanjšati človeške napake? Se želite znebiti velikih kupov papirnatih dokumentov? Od ciljev, ki jih boste zadali v prvi fazi, bo odvisna celotna nadaljnja strategija digitalne preobrazbe, zato bodite pozorni, da si jih zastavite čim bolj jasno in konkretno.


  • Pomanjkanje znanja in veščin – da bi lahko vsi zaposleni razumeli celoten proces digitalne preobrazbe in pripadajočo terminologijo (pametne tovarne, BigData, industrija 4.0 in podobno), je pomembno, da zaposlene izobrazimo o tem, kaj digitalna preobrazba sploh je in kakšne prednosti s seboj prinaša. Za uspešno vpeljavo digitalne preobrazbe je zato ključno, da zaposlene motiviramo za spremembe, kot podjetje vlagamo v dvig njihovih (digitalnih) kompetenc in se v dobršni meri posvetimo prenosu znanja v prakso. Samo na ta način bomo lahko vzpostavili optimalno digitalno kulturo podjetja. 


  • Slabo pripravljena strategija – čeprav je ena izmed glavnih sestavin digitalne preobrazbe tehnologija, pa je strategija tista, ki mora usmerjati celotno digitalno preobrazbo podjetja. Pri tem je ključno, da strategija vedno temelji na viziji poslovanja, ki ga ima določeno podjetje, saj je prav vizija tista, ki določa, v katero smer bo podjetje peljalo digitalno preobrazbo nadaljnjih nekaj let. 

Številne raziskave (npr. raziskava Stanje in trendi digitalne preobrazbe v Sloveniji) nakazujejo, da se prav zaradi pomanjkanja znanja številna podjetja obračajo na zunanje strokovnjake, ki imajo z vpeljavo digitalizacije več izkušenj. Pri učinkoviti in hitri vpeljavi digitalne preobrazbe vam lahko pomaga tudi platforma Tom PIT.connected, ki je sicer najsodobnejša in najpopolnejša daleč naokoli. 

VIRI

Erjavec, J., Manfreda A., Jaklič, J. in Indihar Štemberger, M. (2018). Stanje in trendi digitalne preobrazbe v Sloveniji. Economics and Business Review, 20(4). 

Buhgin, J., Deakin, J. in Obeirne, B. (2019). Digital transformation: improving the odds of success. Mckinsey Quartlery. 

Share content
Related content
This post has no related content

Read also

Start your digital transformation today

We are trusted by more than 100 companies of all sizes and industries