OEE: pot do nižjih stroškov proizvodnje

  • Elena Vižintin
  • 01/05/2023

Za učinkovito poslovanje večina podjetij neprestano išče notranje rezerve, ki bi jim omogočile boljše poslovanje, večjo konkurenčnost in uspešnejše prilagajanje zahtevam kupcev. In ena od praks, ki jim to zagotavlja, je prav gotovo kazalnik OEE, ki je eden izmed ključnih kazalnikov uspešnosti nasploh.

Kaj je OEE?

Kazalnik OEE je globalno sprejet standard merjenja učinkovitosti proizvodnje, ki nam pove, kolikšen delež proizvodnega časa je resnično produktiven. S kazalnikom OEE torej merimo skupno učinkovitost strojev in naprav ter obravnavamo izgube, ki v proizvodnji nastanejo zaradi različnih motenj.

Na izračun OEE vplivajo trije parametri:

  1. Razpoložljivost: je razmerje med produktivnim in razpoložljivim časom proizvodnje. Na razpoložljivost vplivajo vse zaustavitve, ki se zgodijo v proizvodnji, kot na primer nedelovanje stroja, okvare, zastoji, čakanje na delovni nalog, čas zamenjave orodij, nenačrtovano vzdrževanje in podobno.
  2. Zmogljivost: je razmerje med dejansko proizvodnjo in proizvodno zmogljivostjo v določenem proizvodnem času. Primeri, ki vplivajo na izgube zmogljivosti so: nepravilno nastavljena hitrost ali čas cikla, neusklajeni parametri časov stanj, slab vhodni material, nižja hitrost, daljši čas cikla zaradi težav s kakovostjo in podobno.
  3. Kakovost: je razmerje med dobro in slabo proizvedenimi izdelki glede na predpisan standard. Za slabo izdelane izdelke štejemo vse tiste, ki niso skladni s predpisanimi standardi kakovosti in tiste, ki zahtevajo popravilo.

S pomočjo OEE lahko izračunamo % produktivnega časa in izgub v proizvodnji, kar nam posledično omogoča, da se nanje učinkovito odzovemo. Idealen ali 100 % OEE tako pomeni, da smo izdelovali le izdelke vrhunske kakovosti, najhitreje kar je možno in brez časov zaustavitve.

Največje prednosti, ki jih podjetje pridobi s pomočjo kazalnika OEE so:

  • Učinkovito spremljanje in nadzor ozkih grl v proizvodnji, kar vodi do večje konkurenčnosti in dobičkonosnosti v podjetju
  • Spremljanje izgub in motenj v realnem času
  • Hitrejše odzivanje na zastoje, kar vodi do nižjih stroškov poslovanja
  • Spremljanje in merjenje zastavljenih ciljev nam omogoča vpogled v to, kako uspešni smo pri izvedbi vsakodnevnih izboljšav

Z digitalizirano proizvodnje do spremljanja OEE

Kazalnik OEE se je v mnogih podjetjih izkazal kot najboljša praksa spremljanja učinkovitosti proizvodnje in reševanja problemov, ki so v proizvodnji še kako pogosti.

Pri tem pa ne smemo zanemariti dejstva, da je učinkovito spremljanje OEE mogoče le z digitalizirano proizvodnjo, saj je ob večjem številu strojev in velikih delovnih obremenitvah, ročno spremljanje enormnih količin podatkov praktično misija nemogoče.

Slika 1: Kazalnik OEE v proizvodnji podjetja X

Več o tem, zakaj vstopiti v digitalno preobrazbo s platformo Tom PIT.connected, si preberite tukaj.

Share content
Related content
This post has no related content

Read also

Start your digital transformation today

We are trusted by more than 100 companies of all sizes and industries