Kako se lotiti digitalne preobrazbe?

Razmišljate o vpeljavi digitalne preobrazbe pa ne veste, kako bi se tega lotili?

  • Elena Vižintin
  • 05/08/2023

Dandanes se o digitalizaciji in digitalni preobrazbi na veliko govori in piše. Najverjetneje ste že zasledili, da je digitalna preobrazba ključna za preživetje podjetij v današnjem hitro spreminjajočem se poslovnem svetu, ampak ali veste, kako se digitalne preobrazbe sploh pravilno lotiti?

V blogu bomo razložili praktične nasvete in korake, ki jih morate upoštevati pri vpeljavi digitalne preobrazbe v vaše podjetje. Seveda v kolikor želite, da vam bo prinesla take rezultate, kot ste si jih zadali.

  • Definirajte cilje in strategijo digitalne preobrazbe

Prvi korak k digitalni preobrazbi podjetja je zagotovo opredelitev ciljev in definiranje digitalne strategije. Razmislite, kaj želite doseči z digitalizacijo in digitalno preobrazbo in na kakšen način se boste tega lotili. Se želite znebiti velikih kupov papirnatih dokumentov? Se želite približati minimalnemu strošku proizvoda? Želite izboljšati uporabniško izkušnjo? Ali učinkovitost proizvodnih procesov? Šele takrat, ko imate jasno opredeljene cilje, lahko začnete razvijati strategije za njihovo dosego.

Določitev jasnih in merljivih ciljev in posledično tudi KPI-jev bo pomagala usmerjati vaše napore na pravo pot in zagotoviti, da se boste osredotočili na tisto, kar je ključnega pomena.
  • Ocenite trenutno stanje podjetja in njegove zmožnosti

Da bi ugotovili, kaj resnično potrebujete pri digitalni preobrazbi podjetja, morate najprej oceniti trenutno stanje obstoječega poslovanja. Analizirajte svoje poslovne procese, tehnologije, uporabniško izkušnjo, zadovoljstvo zaposlenih in vse ostalo, kar vam je pri poslovanju pomembno. Le tako boste lahko ugotovili, kje so največje pomanjkljivosti in kje priložnosti za izboljšave.

Odgovorni nosilci digitalne preobrazbe morajo v prvi vrsti biti direktor in nato ostali iz vodstva podjetja. Nikakor ne sme biti ključna oseba za digitalizacijo na primer vodja informatike ali celo zunanji IT izvajalci
  • Vključite zaposlene in razvijajte digitalno kulturo podjetja

Digitalna preobrazba vpliva na celotno podjetje, zato je pomembno, da v proces vpeljave vključite tudi zaposlene. Pri tem morate zagotoviti, da so vsi zaposleni seznanjeni s procesom in cilji digitalne preobrazbe. To lahko storite tako, da jih izobražujete o novih tehnologijah in jim pokažete, kako lahko tehnologija še izboljša njihove delovne naloge.

Podjetje, ki želi digitalno preobraziti svoje poslovanje, mora biti namreč pripravljeno na spremembe. Glede na to, da digitalna preobrazba pomeni veliko več kot samo uporabo digitalnih orodij, moramo na nove priložnosti gledati z odprto miselnostjo in željo po rasti ter napredku.

  • Izberite pravega partnerja

Če želite, da bo digitalna preobrazba uspešna in vam bo prinesla kar se da vrhunske rezultate, morate imeti ob sebi kompetentnega partnerja, “ki ve, kaj dela”. Prav zato izberite takega partnerja, ki ima izkušnje na področju digitalne preobrazbe, lastno tehnologijo in je neodvisen od kateregakoli zunanjega ponudnika. Pa tudi takega, ki nudi 100% prilagajanje vam in vašim zahtevam ter vso podporo pri usposabljanju zaposlenih in drugih ključnih vidikih poslovanja. Več o tem, zakaj je Tom PIT edini pravi partner za vas, si preberite tukaj.

Na tej povezavi pa si lahko bolj podrobno preberete o tem, kako in kje začeti z digitalno preobrazbo.

Na konkurenčnem trgu uspeva predvsem tistim podjetjem, ki so osredotočena na napredek in rast. In sprejetje ter uporaba digitalnih tehnologij je le košček celotnega mozaika, ki vodi do optimalne usklajenosti in poslovne živahnosti.

Share content
Related content
This post has no related content

Read also

Start your digital transformation today

We are trusted by more than 100 companies of all sizes and industries