ERP: zakaj ga potrebuje vsako uspešno podjetje?

  • Elena Vižintin
  • 04/14/2023

Vsako podjetje, ki želi uspešno poslovati, potrebuje dober in učinkovit ERP sistem. ERP sistem (Enterprise Resource Planning) lahko v splošnem opredelimo kot programsko rešitev, ki omogoča celostno vodenje podjetja, saj združuje vse procese podjetja (nabavo, finance, računovodstvo, proizvodnjo, skladišče, človeške vire, kadrovsko evidenco in podobno) v enoten sistem. To podjetjem omogoča, da svoje procese upravljajo hitreje, učinkoviteje in, skladno s tem, tudi zagotavljajo visoko raven kakovosti izdelkov ter storitev.

Zakaj vpeljati ERP v poslovanje vsakega podjetja?

1. Ker omogoča centralizirano upravljanje vseh ključnih procesov v podjetju

ERP omogoča, da se vse informacije o naročilih, dobavi, proizvodnji, financah, zalogah in drugih pomembnih procesih, zbirajo na enem mestu, kar pomeni, da lahko do njih dostopate z enim samim klikom. V pisarni ali na terenu. Kadarkoli želite.

2. Ker vodi do boljše komunikacije in koordinacije med posameznimi oddelki v podjetju

Obvladovanje komunikacije je zagotovo temelj dobrega poslovanja. ERP sistem shranjuje vse interakcije med kupci, zaposlenimi, poslovnimi partnerji, dobavitelji in drugimi deležniki na enem mestu in na ta način omogoča večjo usklajenost med različnimi procesi. Slednje vodi do boljšega obvladovanja procesov, hitrejšega odzivanja na spremembe in manjših možnosti za napake. In ker ERP povezuje delo različnih oddelkov, so tudi podatki vidni vsem, ki imajo za to dovoljenje. Če na primer naročnik napiše pritožbo v oddelek reklamacij, le-to vidi tudi prodajalec, saj se informacija zabeleži na stranko.

“Mnogi si pod kratico ERP predstavljajo računovodski program. To seveda ne drži, saj je ERP veliko več.

3. Ker omogoča boljši pregled nad stroški in večji prihranek časa

ERP omogoča digitalizacijo številnih procesov v podjetju, kar zmanjšuje potrebo po zamudnem ročnem vnašanju podatkov. Poleg tega lahko podjetja z uporabo ERP sistema spremljajo svoje zaloge, porabo materiala, nabavne cene, proizvodne stroške in druge stroške v realnem času ter tako hitro ugotovijo, kje izgubljajo sredstva zaradi slabe organizacije ali previsokih stroškov.

4. Ker zagotavlja večjo natančnost podatkov

ERP sistem zagotavlja bolj natančne in zanesljive podatke, saj podatki iz različnih oddelkov in funkcij v podjetju tečejo skozi enoten sistem. To pomeni, da se podatki ne podvajajo in so vedno ažurni.

“Dober ERP sistem je prilagojen vsakemu posameznemu podjetju in njegovim poslovnim potrebam”.

5. Ker je enostaven za uporabo

ERP sistemi so zelo enostavni za uporabo, saj imajo uporabniki hiter dostop do vseh informacij, ki jih v danem trenutku potrebujejo. Poleg tega so današnji ERP sistemi tudi skalabilni, kar pomeni, da jih lahko prilagajate svojim trenutnim potrebam, tako glede na obseg dela, kot tudi na število uporabnikov ali povezanih modulov.

ERP ni zgolj računovodski program. Je sistem, ki vam pomaga obvladovati posel in ga spraviti na višji nivo. In le tako boste lahko odskočili od konkurence in uspešno zajadrali v (poslovni) svet zmag.

Share content
Related content
This post has no related content

Read also

Start your digital transformation today

We are trusted by more than 100 companies of all sizes and industries