Ena na ena s prodajnim svetovalcem

  • Elena Vižintin
  • 10/13/2023

Pri vpeljavi digitalne preobrazbe je odločilnega pomena razumevanje njenih temeljev in določanje jasnih ciljev, ki bodo prinesli trajne rezultate. Preden vstopimo v svet digitalizacije je zato pomembno, da se dotaknemo nekaterih vprašanj, ki nam bodo bolje razjasnili sam proces digitalizacije in digitalne preobrazbe ter potencialne ovire, ki nam lahko prežijo na poti do uspeha.

O tem smo se v zanimivem intervjuju pogovarjali z našim prodajnim svetovalcem Leonom Fabčičem Flisom, ki je odgovoril na kar nekaj zanimivih vprašanj.

Katere so najpogostejše točke bolečine, zaradi katerih se potencialni kupci obrnejo nate, torej na prodajo?

V večini primerov gre za to, da podjetja zrastejo nad določeno “magično mejo” in direktorji ali lastniki ne morejo več biti prisotni pri vseh procesih. Seveda pa želijo, da se procesi še zmeraj nemoteno izvajajo oziroma, da imajo vpogled v njihovo delovanje. Veliko direktorjev mi je povedalo, da po zaključenem delovniku porabijo vsak dan še 4 ure ali več samo za administracijo. Tega pa ne želijo ali ne zmorejo. Večina nas zato poišče ravno v tej fazi – ko se jim nakopiči preveč aktivnosti, saj jim mi pomagamo vzpostaviti procese, ki so bolj vodeni in poenostavljeni. Prav digitalizacija namreč poskrbi za to, da se administracija bistveno zmanjša, da je prisotnih manj napak in da so vsi podatki dostopni v realnem času, od kjer koli želijo.

Katere so največje ovire podjetij pri digitalizaciji poslovanja, ki jih zaznavaš na Slovenskem trgu? Kako se te ovire razlikujejo od drugih trgov (na primer Hrvaškega)?

V Sloveniji se velikokrat srečamo s pomisleki, da bodo imeli zaposleni velik odpor do digitalizacije. In ravno na tem mestu moramo kupcem povedati, da razumemo njihove pomisleke, ampak da naj vseeno pretehta želja po boljših rezultatih, po spremljanju vseh dokumentov digitalno in po ureditvi materialne sledljivosti. To so namreč prednosti, ki so za poslovanje vsakega podjetja enormne, saj omogočajo rast in nadaljnji razvoj poslovanja. Pri hrvaških podjetjih bi izpostavil, da so bolj zadržani in potrebujejo več časa, da nam zaupajo. Morda zato, ker so kar nekaj let za Slovenijo na tem področju in se prvič srečujejo s podobnim projektom digitalizacije.

Kdaj začeti z digitalno preobrazbo? Obstaja “primeren čas”?

Najbolj optimalno je, da podjetje prične z digitalno preobrazbo še preden dosežejo tisto magično mejo, ko procesi ne morejo biti več vodeni “v glavi” ali na papirju. Takrat je pravi čas, da se podjetje digitalizira in se čim prej loti tudi druge faze - digitalne preobrazbe, ki bo njim pisana na kožo.

Kaj bi svetoval tistim, ki še nekoliko oklevajo, ali digitalni preobrazbi dati priložnost, ali ne?

Lahko pokažem na specifičnem primeru. Pred nastopom Tom PIT-a ima naša povprečna stranka približno 45 % učinkovitost. Naša raziskava je pokazala, da v prvih 12-ih mesecih po digitalizaciji proizvodnje, strankam povečamo učinkovitost za 3,67 % (kar pomeni, da sprememba efektivno znaša kar 8,1 %). Pri desetih milijonov evrov prihodkov to pomeni 81.000,00 € letno oz. 810.000,00 € v obdobju desetih let. Tukaj mislim samo o digitalizaciji proizvodnje, nismo se še niti dotaknili vzdrževanja, planiranja, logistike, kvalitete in drugih procesov.

Kako sploh poteka prodajni proces v podjetju Tom PIT?

Vsak kupec je specifičen. In mi se tega še kako zavedamo. Pomembno je, da se osebno spoznamo, pogovorimo o željah in potrebah in da lahko kot prodajni svetovalci pokažemo tiste stvari, ki kupca zanimajo. V čast nam je pripraviti DEMO predstavitev na podlagi primera proizvodnega naloga. Naš cilj je namreč, da si stranke jasno predstavljajo, kakšna je uporabniška izkušnja in kako jim lahko naša platforma olajša procese.

Pred nastopom dela se vsak kupec zaveže s splošnimi pogoji, ki so definirani v ToS sporazumu. Na podlagi sporazuma za vsakega kupca “rezerviramo” razpoložljive vire (npr. UX oblikovalca, projektnega vodja, razvijalca in podobno) in že v naslednjem mesecu pričnemo z delom. Prva faza digitalizacije se običajno zaključi v 2-3 mesecih. Po tej fazi je Tom PIT vpeljan v podjetje in procese.

Veliko direktorjev in lastnikov podjetij zanima, kaj sploh pridobijo z digitalizacijo in digitalno proebrazbo.

Iz lastnih izkušenj opažam, da večino direktorjev zanima:

  • poznavanje minimalnega stroška proizvoda
  • poznavanje učinkovitosti tako zaposlenih kot tudi delovnih mest
  • kako lahko dostopajo do podatkov v realnem času in iz kjer koli želijo (npr. tudi, ko niso na delovnem mestu)
  • sledenje materialnega toka z enim samim klikom
  • boljša preglednost nad procesi v podjetju

In še za na konec ... Kako bi razložil dejstvo, da je pogoj za digitalizacijo in digitalno preobrazbo pravi “mindset”? Kako se to kaže pri kupcih?

Tom PIT vsako leto izvede skoraj 70 projektov digitalizacije. Prisotni smo v skoraj vseh branžah, v 6 različnih državah. Vidimo in slišimo veliko. Kupci, ki so odprtih glav in poslušajo, kaj se je kot dobra praksa pokazalo tudi drugje, uspejo projekt zaključiti hitreje in z boljšimi rezultati. Opazili smo, da so nam najbližje odločni direktorji in direktorice. Tisti, ki vedo zakaj gredo v digitalizacijo in se pri izvedbi projekta prepustijo strokovnjakom, torej nam. Radi se pohvalimo, da so jasna vizija stranke in nekompromisna kompetenca ekipe Tom PIT recept za uspeh na področju digitalizacije in digitalne preobrazbe.

Share content
Related content
This post has no related content

Read also

Start your digital transformation today

We are trusted by more than 100 companies of all sizes and industries