Digitalna preobrazba v številkah

Izsledki raziskav, ki pričajo o učinkovitosti digitalne preobrazbe.

  • Elena Vižintin
  • 12/05/2022

Digitalna preobrazba je v današnjem času postala neizogibna dejavnost v domala vseh poslovnih okoljih, saj podjetja brez strateških digitalnih usmeritev ne morejo biti enako konkurenčna kot tista, ki digitalizacijo obravnavajo prednostno in se ji v celoti posvetijo.

In kljub temu, da veliko podjetij že prepoznava prednosti, ki jih digitalizacija prinaša, si nekatera še zmeraj zatiskajo oči pred resnico in tvegajo, da jih bo konkurenca kmalu pustila za seboj.

Zakaj nekatera podjetja odlašajo z digitalizacijo?

Raziskava Stanje in trendi digitalne preobrazbe v Sloveniji, ki je preučevala 191 slovenskih podjetij je pokazala, da so slovenska podjetja v splošnem manj digitalno zrela kot podjetja po svetu. Med najpogostejše ovire za vpeljavo digitalizacije navajajo:

  • neprepoznavanje koristi digitalizacije in priložnosti, ki jih digitalizacija odpira
  • pomanjkanje znanja s področja digitalizacije poslovanja
  • nerazumevanje in nezainteresiranost zaposlenih pri vpeljavi digitalizacije in digitalne preobrazbe
  • nenaklonjenost kulture podjetja
  • pomanjkanje ustreznih kadrov

Kaj pa pravijo številke?

Številne domače in tuje raziskave (na primer McKinsey, ZIPPIA, ClickZ in druge) ugotavljajo, da so koristi digitalne preobrazbe za podjetje enormne – tako za vodstvo podjetja kot tudi za zaposlene in kupce.

Ključne prednosti, ki jih digitalizacija in digitalna preobrazba prinašata v poslovanje podjetja, so povečanje učinkovitosti poslovnih procesov, hitrejše prilagajanje na spremembe in izboljšanje kvalitete izdelkov in storitev. Poleg tega imajo podjetja, ki so že vpeljala digitalno preobrazbo, kar 64 % večjo verjetnost, da dosežejo svoje poslovne cilje v primerjavi s konkurenti, ki digitalizaciji še niso dali priložnosti. Kar polovica direktorjev obenem zaznava, da so njihove digitalne strategije povečale dobiček podjetja, v nekaterih primerih je bila rast prihodkov do 40 % večja. Digitalno zrela podjetja naj bi bila tudi za kar 25 % bolj donosna kot digitalno manj zrela podjetja.

Poleg večje učinkovitosti poslovanja ima digitalna preobrazba vpliv tudi na produktivnost zaposlenih

Več kot 80 % zaposlenih poroča, da jim delo z digitalnimi vsebinami ne povzroča nikakršnih težav ampak ravno nasprotno: njihova splošna produktivnost se je povečala za približno 30 %, učinkovitost opravljanja dnevnih nalog pa za kar 50 %.

Ena izmed raziskav je pokazala, da je pri 35 % podjetjih najpogostejša ovira za digitalno preobrazbo nezainteresiranost vodstva (direktorja) za spremembe. V tistih podjetjih, kjer direktor zaupa v uspeh digitalne preobrazbe, je 1,6x večja verjetnost, da bo digitalna preobrazba tudi uspešna.

Uporaba digitalnih vsebin in orodij pa pomembno prispeva tudi k izboljšanju organizacijske kulture v podjetju, saj omogočajo bolj enostavno timsko delo in boljše sodelovanje med vsemi zaposlenimi.

Kako naprej?

Pričakovano je, da se bodo naložbe v digitalno prihodnost iz leta v leto samo še bolj povečevale. In če vemo, da ima kar 70 % podjetij že izdelano strategijo digitalne preobrazbe (oziroma jo trenutno pripravlja), potem je le vprašanja časa, kdaj bo tisto podjetje, ki ni digitalizirano, za vselej obstalo na mestu.

Share content
Related content
This post has no related content

Read also

Start your digital transformation today

We are trusted by more than 100 companies of all sizes and industries