Brezpapirno poslovanje – nova realnost, ki ji ne more ubežati nobeno podjetje

Kakšne so pisarne "brez papirja"?

  • Elena Vižintin
  • 08/30/2023

V sodobnem poslovnem okolju digitalizacija ne predstavlja več le izbire, temveč nujo za konkurenčno in učinkovito delovanje podjetij. Med številnimi aspekti digitalne preobrazbe v največji meri izstopa brezpapirno poslovanje, ki temelji na premiku od klasičnih fizičnih dokumentov k digitalnemu poslovanju. To ne le, da zmanjšuje okoljski odtis in povečuje učinkovitost, temveč tudi preoblikuje način, kako podjetja upravljajo svoje informacije ter poslovne procese.

6 razlogov zakaj uvesti brezpapirno poslovanje v poslovanje vsakega podjetja:

  • Boljša transparentnost poslovanja

Eden od ključnih dejavnikov brezpapirnega poslovanja je hitrejši pretok informacij, ki vpliva na večjo transparentnost poslovanja. Rezultati raziskave podjetja Aberdeen Group razkrivajo, da digitalizirana podjetja dosegajo kar 27% povečanje odzivnosti na potrebe strank, kar pomembno prispeva k njihovi sposobnosti, da se hitro prilagajajo spremembam na zahtevnem trgu. S tem podjetja ne le, da povečujejo zadovoljstvo strank, ampak tudi pridobivajo konkurenčno prednost v okolju, ki zahteva agilnost, prilagodljivost ter hitre reakcije na novosti.

  • Nižji stroški

Ena izmed večjih prednosti, ki jo prinaša brezpapirno poslovanje, je prav gotovo zmanjšanje stroškov. Samo pomislite, koliko denarja na mesečni (ali letni) ravni porabite za papir, tiskalnike, črnilo, hrambo in arhiviranje dokumentov ter podobno.

  • Večja učinkovitost poslovanja

Brezpapirno poslovanje močno prispeva k povečanju učinkovitosti v podjetju. S prehodom na digitalne dokumente se procesi upravljanja in izmenjave informacij poenostavijo in pospešijo. Dokumenti so enostavno dostopni v digitalni obliki, kar omogoča hitrejše iskanje, pregledovanje in deljenje informacij med zaposlenimi. Digitalizacija omogoča tudi avtomatsko obdelavo dokumentov, kar zmanjšuje potrebo po ročnem vnašanju podatkov in s tem tudi tveganje za napake.

  • Okolju prijazno

Za vsako tono papirja, ki se porabi, se poseka približno 24 dreves, kar pomeni, da prehod k brezpapirnemu poslovanju pomembno zmanjšuje ekološki odtis podjetij. To ni samo prava pot za trajnostno poslovanje, ampak tudi način, kako podjetja prevzemajo odgovornost do okolja.

Skoraj polovica dokumentov v papirni obliki na koncu dneva konča v smeteh.
  • Visoka stopnja varnosti

Brezpapirno poslovanje omogoča visoko stopnjo varnosti pri hrambi dokumentov. Digitalne dokumente lahko enostavno in varno shranjujemo kar “v oblaku”, kar zmanjšuje tveganje izgube ali poškodbe. Poleg tega se lahko uporabljajo tudi napredne tehnologije za šifriranje in zaščito dostopa do dokumentov, kar zagotavlja, da so podatki na varnem pred morebitnimi nepooblaščenimi dostopi. S tem se lahko podjetja zanesljivo prilagodijo zahtevam varstva podatkov ter ohranjajo integriteto in zaupnost svoje dokumentacije.

  • Enostaven dostop

Koncept brezpapirnosti pomeni, da so vsi ključni dokumenti in podatki pretvorjeni v digitalno obliko. Le-te je mogoče varnostno kopirati v oblaku ter dostopati do njih preko spleta. To omogoča stalno mobilnost preko spletnega brskalnika ali mobilne naprave, kar vam dovoljuje, da do dokumentov dostopate iz katere koli lokacije, kadar koli želite. Poenostavi se tudi sistem prejemanja in izdajanja dokumentov in komunikacija z računovodskim servisom, nabavo, prodajo ter drugimi ključnimi deležniki.

Share content
Related content
This post has no related content

Read also

Start your digital transformation today

We are trusted by more than 100 companies of all sizes and industries